България Опасни слънчеви очила на пазара, проверки Контролните органи проверяват

...
България Опасни слънчеви очила на пазара, проверки Контролните органи проверяват
Коментари Харесай

Опасни слънчеви очила на пазара, проверки

България Опасни слънчеви очила на пазара, инспекции Контролните органи ревизират до каква степен безвредни и качествени са очилата, които се оферират на прага на лятото 12 юни 2020, 10:26  Опасни слънчеви очила на пазара, инспекции Източник: iStock
апочват инспекции в цялата страна с акцията "Безопасно лято " поради рискови слънчеви очила на пазара.

Офертите стартират от примамливите 2.90 за детски модели, 5-6 лв. за мъжки и дамски очила. И доближават до няколкостотин лв. за очила с логото на известни международни марки.

Доколко безвредни и качествени са очилата, които се оферират на прага на лятото, екип на NOVA ревизира дружно с контролните органи:

Още преди да изискат документите от търговеца инспекторите откриват редица нарушавания. От пръв взор излиза наяве, че най-малко към 30% от стоката е без етикет.

Цените на предлаганите очила са алегорични. Стоката претендира за всички отбрани, само че търговецът не може да изясни – от кое място и по какъв начин е импортирана.

"Недопустимо е очила в подобен тип да са на пазара ", споделя Елена Иванова - контрольор в ДАМТН.

Качеството на предлаганата стока буди подозрение – освен поради ниската цена, само че и поради неналичието на наложителните етикет и маркировка.

"Това са артикули, които са несъответстващи – има възможност те да не са изпитани, да не дават отговор на европейските правила за сигурност ", изясни Мирослав Йотов – "Контрол на пазара " в ДАМТН.

Търговецът не съумява да изясни и за какво липсват наложителните документи с информация за предлаганата стока. Голяма част от предлаганите модели са и без указания на български, което може да се окаже даже рисково за потребителите. Тъй като липсва съществена информация за продуктите.

"Единият от рисковете – в случай че е категория 4 и се употребява за шофиране. На последващо място – по какъв начин да се почистват и с какво да се почистват – какви препарати могат да се употребяват, тъй че да не се повреди покритието и да се изпълнят упованията тези очила да защитят ретината ", прибавя Мирослав Йотов.

Проверката открива даже детски очила без никакви съпътстващи документи и маркировки.

Пазарът изобилства и от ментета, които от време на време са много покрай оригинала и мъчно могат да бъдат разпознати даже от контролните органи. А цената не всеки път е гаранция за качество. При някои модели тестванията даже откриват остатъчен диоптър.

За всяко едно нарушаване търговецът ще заплати санкция от 250 до 1000 лв. . Така даже единствено за един чифт – глобата може да доближи 4 хиляди лв..

Пълна ли е UV-защитата на стъклата може да се откри единствено със специфични уреди посредством проби в оптиките. През последните години изпитванията демонстрират, че 50% от пробите не дават отговор на това, което е оповестено.

Още по - огромен риск крият и очилата, които се продават онлайн. Там гаранция за отбрана от нездравословните слънчеви лъчи няма, а и не може да се ревизира дали нямат някакви други странични недостатъци.

Очаквайте видео
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР