България Онлайн обучението в смолянското село Грохотно - мисията е

...
България Онлайн обучението в смолянското село Грохотно - мисията е
Коментари Харесай

Онлайн обучението в смолянското село Грохотно - мисията е възможна

България Онлайн образованието в смолянското село Грохотно - задачата е допустима За провокациите пред учители и възпитаници споделя шефът на учебното заведение в селото е допустима 6 юли 2020, 16:02  Онлайн образованието в смолянското село Грохотно - задачата е допустима Източник: dir.bg
ак учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година - на всички тези въпроси дава отговор шефът на учебното заведение в смолянското село Грохотно Фани Василева в изявление за dir.bg.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

- Г-жо Василева, минахме през бързо адаптиране към отдалечена форма на образование. Какво усещане имате от това, което се случи. В огромните градове учебните заведения настояват, че не са имали доста проблеми. При вас, в родопското село Грохотно, по какъв начин беше?

- Учениците от 1 до 3 клас завършиха сносно отдалечено образователната година. Как се случиха нещата при нас? Мобилизирахме се и за два дни бяхме подготвени - приказвам за възпитаници, учители и родители.

- Преди това имахте ли опит са другите просветителни платформи?

- Не. Нямахме опит.

- За два дни се научихте...

- Така стана, безусловно. Ние бяхме едни от първите в страната, които се адаптирахме към новата цифрова среда. Запознахме родителите, че ще стартираме отдалечено образование. Създадохме и съответните групи, посредством които уведомявахме родителите и учениците за графика на часовете. Вижте, родителите се трансфораха в първи помощници на учителите. Чрез отдалечената форма те научиха доста за просветителния развой. Разбраха за работата и ролята на учителя, за работата и ролята на децата, схванаха и видяха какви познания имат децата.

- Ролята на родителите по какъв начин я оценявате тогава в този развой?

- Родителите са доста значими като наличие за децата от началния стадий. Дистанционната форма на образование сложи учениците в нова просветителна среда - домашна. Не бих споделила, че децата се разпуснаха. Те бяха изпълнителни за началото на часовете и заставаха в точния момент пред компютрите, само че имаше миг, изключително първоначално, когато не осъзнаваха какво тъкмо става. Малко не го одобряваха съществено. Малките си мислеха, че това е тип почивка или някакво развлечение. И тъкмо тук родителите изиграха своята извънредно значима роля. Вдигаха ги в точния момент. Подготвяха ги за уроците за деня. Родителите, отново ще кажа, са доста значими за учениците до 4 клас. При по-големите към този момент става по-лесно. Иначе използваме познатите платформи - Майкрософт Teams и Google класрум и други

- Какво е мнението на учениците ви за това, което им се случи?

- В учебно заведение направихме изследване до родителите по какъв начин се случват нещата, само че и измежду децата. Питахме ги за плюсовете и минусите на тази форма на преподаване. По-големият % харесват тази форма на образование, разбирайте към 70%. А 30% не харесват, тъй като не могат действително да контактуват със съучениците си, с учителите. Няма го директния контакт, липсват им персоналните взаимни игри. Това акцентират като аргументи за незадоволеност.

- В новата образователна година какво може да се надгради, в случай че се наложи отново да се учи отдалечено?

- Положителното е това, че се обгръщат децата на 100%. Има сътрудници, които настояват, че не е по този начин, само че аз не съм съгласна. Може отдалечено да обхванеш всички деца. Може детето да не влезе в точния час на урока. Може да му се наложи да закъснее, може да пропусне първия час, само че да е на линия за втория. Защо описвам това. При нас, в село Грохотно, нямаме ортодонт. Ако се наложи на детето да върви, то отива в Девин и пропуща целия ден. А по този начин, с отдалечената форма, може, откакто са предизвестили авансово, несъмнено, да пропусне, да закъснее, само че по-късно да се включи в другите часове. Учителите сме на 8-часов работен ден. Защо, откакто ни свършат часовете за деня, да не дадем на един отсъствал възпитаник отдалечено инструкции. Какъв е казусът? Така детето няма да губи материал. Когато нямаше отдалечена форма, ние компенсираме изпуснатото посредством консултация. Но консултацията не е преподаване. А по този начин може да му запазим онлайн образователен час и да го проведем.

- Но по този начин ще има малко повече натоварване за учителите?

- Вижте, учителите имат 8-часов работен ден... Нали по този начин. Нека да бъдем съзнателни. Знаем какво е свободното време на един преподавател. Ако му се наложи да даде няколко спомагателни часа, няма да се претрупа. Сигурна съм. Стига да желае. Иначе все си приказваме, че учителите имат и време за подготовка. Вече има извънредно богати благоприятни условия да се черпят просветителни запаси. Вече не е като едно време, когато ни трябваше време да се готвим за другия ден.

- Как се случиха нещата при вас в техническо отношение?

- Тук ще кажа няколко неща, а те са свързани с признателност към Министерството на образованието и особено към министър Красимир Вълчев. В знак на признателност, селското учебно заведение изготви специфична грамота на Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за голямата му грижа към дребните селски учебно заведение и за цялостната цифровизация на образователния развой. Имаме безусловно на 100% подготвеност за цифрово учебно заведение. Ние нямаме класна стая без модерна интерактивна дъска. И родители, и учители би трябвало да са изцяло спокойни, че учебното заведение, респективно МОН, е осигурило безусловно всичко нужно да провеждането на отдалечена форма на образование. Някой в МОН доста далновидно е мислил за бъдещето на образованието, което е тясно обвързвано с новостите от софтуерно естество. И е реалност това, че ние, като техническа база, бяхме подготвени. Ние, не е най-точното определение, тъй като и доста други селски учебни заведения имат същата техническа подготовка като база и запаси. Говоря за покрита на 100% цифровизация, модерни, съвременни апарати, съвременна техника, компютри и така нататък Няма да е пресилено, в случай че кажа, че доста европейски учебни заведения могат единствено да мечтаят за базата, с която ние разполагаме. Ние имаме утвърдени европейски планове по програмата Еразъм + и постоянно пътуваме. На всеки втори месец нашите възпитаници са на образование в чужбина. Ние посещаваме учебни заведения в Италия, Испания, Швеция, Германия, Италия и така нататък И тъй като имам директни усещания, ще кажа отговорно, че нашите селски учебни заведения не отстъпват по нищо на европейските. Много сътрудници от непознати страни, когато дойдат у нас, остават впечатлени от видяното и от базата, с която разполагаме. Буквално са учудени. Досега при нас са били на посетители сътрудници от над 20 учебни заведения от разнообразни страни. И постоянно са били доста прелестно сюрпризирани от грижите на МОН към българските учебни заведения, даже и дребните, които са по селата, като нашето.

- През новата образователна година на какво ще заложите като развиване в онлайн образованието?

- Като шеф приказвах с моя педагогичен колектив. Ще забележим от МОН какви инструкции ще спуснат, само че ние взехме решение на локално равнище, когато отсъстват възпитаници заради заболяване, примерно, да вземат участие онлайн в действително време в онлайн уроците. Те може да не се включват интензивно, в случай че, примерно, е със счупена ръка и не може да написа, само че въпреки всичко по този начин ще следи образователния материал. Няма да изпуска от него. И по този начин след това ще му е по-лесно да навакса. Имаме си основани платформи по какъв начин да вършим това и сигурно ще е потребно. Едно е след това да му даваме консултация, а друго е даже и да е слушал единствено поредицата от уроци, в случай че не може да взе участие. Случилото се с отдалеченото образование беше една гражданска война в нашето обучение. Коронавирусът ни натисна и някак си изпревари времето. Дигиталната форма на образование се виждаше като някаква вероятност, само че вирусът просто форсира нещата и връщане обратно няма. Присъствената форма няма по какъв начин да отпадне, само че би трябвало и оптимално да се възползваме от неограничените опцията на онлайн образованието. Вижте, цифровата форма на образование трябваше да се случи. Технологиите се развиват с лудо движение, онлайн образованието е всеобща процедура. След като децата в провинцията се оправиха чудесно, имам предвид даже и нашето малко селско учебно заведение, няма от какво да ни е боязън. Българското обучение няма проблем да мине и в отдалечена форма на образование или смесено такова, като считам, че за начален стадий, изключително за първи-четвърти клас, не е подобаваща форма, заради обстоятелството, че родителите са заети, а до децата би трябвало да има възрастен човек, който да подпомагана отдалеченото образование.

- А имате ли наблюдения дали по някакъв метод се промени и триумфът на учениците? Било то към отличен или спадна към по-лоши оценки?

- При нас имаше ясна наклонност към възстановяване на оценките. Определено множеството възпитаници радикално си покачиха триумфа. Показват по-добри познания. Всичко това си го обясняваме с обстоятелството, че го няма терзанието. Когато едно дете излезе пред класа, с цел да бъде изпитано, изпитва някакво терзание. И съучениците му я му подсказват или пък се закачат. Това при изпитване онлайн го няма. Няма да сбъркам, в случай че кажа, че виждаме и разкриваме нови положителни страни в учениците си. Няма го терзанието дали ще му кажат, че е зубър, в случай че всичко знае, или че е слабак, тъй като не знае нещо. Аз преподавам британски език и имах възпитаник, който лъкатушеше сред 5 и 6. Когато стартира да учи у дома и 7 да му пиша, сещате се какво желая да кажа, ще е малко. Разбирате каква разлика видях в това дете. Имам деца без нито една неточност по британски, откогато учат у дома. Ето каква е разликата. Добра страна на отдалеченото образование е и фактът, че съвсем на 100% имаме и наличие по време педагогичен съвет. Не караме сътрудниците да пътуват, а това си е време и запаси.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Удължават изключителната епидемиологична конюнктура до края на юли Удължават изключителната епидемиологична конюнктура до края на юли  Осъдиха на 8 години затвор Десислава Иванчева Осъдиха на 8 години затвор Десислава Иванчева  Рязък спад, 117 случая на ковид по-малко, умряли Рязък спад, 117 случая на ковид по-малко, умряли  Балтов: По-лошият сюжет за ковид - есента Балтов: По-лошият сюжет за ковид - есента  1 Наш екип покрай разкриване на лекарство против ковид  1 Бизнес и самонаети подават единствено електронно документи за компенсации  1 Чиста ли е морската вода у нас --> Пaрите ни  Наш екип покрай разкриване на лекарство против ковид Наш екип покрай разкриване на лекарство против ковид  Бизнес и самонаети подават единствено електронно документи за компенсации Бизнес и самонаети подават единствено електронно документи за компенсации  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Директорът на Директорът на "Пирогов " проф. Балтов: Има пик на инфектирани с ковид младежи - Теми в развиване | Vesti.bg  Дъжд, гръмотевици и условия за градушки през днешния ден Дъжд, гръмотевици и условия за градушки през днешния ден  Проверете: Колко знаете за Проверете: Колко знаете за " българския Бисмарк "?  <br> 4 страни " />
4 страни "затвориха вратата " за Чехия, рекорден брой инфектирани и в други страни
Виц на деня - Добре де, лятото що те мързеше? - Ми от жегата. - А зимата? - Па от студа. - А през днешния ден що? - Мале, като… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  <p>Катастрофа с кола на НСО в София</p> Катастрофа с кола на НСО в София Инцидентът е станал към 14 ч. на бул. „ княз Александър Дондуков ” и ул. „ Бачо Киро ”  <p>В Русия: осъдиха журналистка за оправдаване на тероризъм</p> В Русия: осъдиха журналистка за оправдаване на тероризъм Прокопиева отхвърли обвиняванията и сподели, че е била изправена пред съда, тъй като си прави работата  Учен с революционна доктрина за ковид Учен с революционна доктрина за ковид Коронавирусът може да е бил в латентно положение преди пандемията  Снимка: pixabay Жаба пропътува 8 000 км, озова се в английски супермаркет Британци замалко да се снабдят с рядка екстра, криеща се сред бананите в магазина  НСФГ има упоритостта да стане гугъл референтно учебно заведение НСФГ има упоритостта да стане гугъл референтно учебно заведение Това съобщи шефът на учебното заведение Мая Гешева  Обсъждат готовият план за гората на Црънча Обсъждат готовият план за гората на Црънча Тя става парк след подаяние от Интръст ЕАД на Делян Пеевски  Уроците от цифровите класни стаи в конференция „ Образование от A до # - Иновативното учебно заведение “ Уроците от цифровите класни стаи в конференция „ Образование от A до # - Иновативното учебно заведение “ Представители на университетските среди и държавните институции търсят решения посредством обществена полемика  България не е Елдорадо, нито пък Дънди я ограбва България не е Елдорадо, нито пък Дънди я ограбва Явно в страната има доста хора, които избират минните ни компании да печелят от добива у нас и след това да влагат облагите си в чужбина, написа Боян Рашев  Почетоха Елтън Джон с възпоменателна монета Почетоха Елтън Джон с възпоменателна монета На нея са изобразени присъщата сламена шапка на рок легендата и очилата му с музикални ноти  Две момчета откриха работа и дом с помощта на Две момчета откриха работа и дом с помощта на " Биовет " Деветнадесет годишните младежи са прекарали детството си в Центрове за обществена протекция  БЛС осъди остро дейностите на прокурора, хулиганствал в болница в Плевен БЛС осъди остро дейностите на прокурора, хулиганствал в болница в Плевен Съсловната организация поддържа бързите деяние на прокуратурата  Съединени американски щати дават на съд онлайн измамници взели милиони Съединени американски щати дават на съд онлайн измамници взели милиони Двама нигерийци са съществени обвинени в огромни измами през интернет  Призоваха Борисов на разпит поради изказвания на Бобоков Призоваха Борисов на разпит поради изказвания на Бобоков Призовани са и регионален координатор и някогашен общински началник на ГЕРБ в Русе  Стартират нова процедура за КЕВР, Младеновски се отдръпна Стартират нова процедура за КЕВР, Младеновски се отдръпна Това излиза наяве от известие във Facebook на ръководителя на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов  Принцеса Даяна Как е минал последният рожден ден на принцеса Даяна
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР