България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане

...
България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане
Коментари Харесай

България подаде второ искане за плащане по Плана за възстановяване

България публично подаде документите, нужни за приемането на второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това оповестиха българското Министерство на финансите и Европейската комисия (ЕК) в понеделник.

Новината идва на фона на митинги на енергетици и миньори, които желаят изтеглянето за обективен преход на въглищните райони.

Кандидатстването за второто заплащане стана допустимо, откакто в последните три месеца България споделя, че е изпълнила над 30 ограничения . Така страната навакса сериозното закъснение в осъществяването на проекта, отбелязва финансовото министерство.

Срокът за тези ограничения беше до края на 2022 година . Европейска комисия не постанова наказания при закъснение.

По първото искане от края на предходната година България получи първите 2,6 милиарда лв. от заделените европейски пари.

Второто заплащане е на ориентировъчна стойност от към 1,4 милиарда лв. и включва 66 стадия и ограничения за осъществяване (62 от тях са регистрирани като изпълнени). Общо 22 са свързани със законодателни промени.

От оставащите 4 неизпълнени стадия първият цели понижаване на публични поръчки с единствен претендент за 2022 година, вторият - изнемощял план за Интермодален терминал в Русе поради липса на инвеститорски интерес, третият - незавършена социална поръчка за съоръжение на влакове, а четвъртият - идното приемане на така наречен Закон за несъстоятелността на физическите лица.

Заради неизпълнението на тези стадии Европейска комисия има право да понижи отчасти изплатената сума.

В рамките на два месеца следва Еврокомисията да оцени подаденото искане. Предстоят съвещания и с Икономическия и финансов комитет, преди да се извърши заплащането.

За да бъде приключена оценката, би трябвало да бъдат признати и подзаконови нормативни рамки, свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за силата от възобновими източници.

Необходимо е още България да разгласи процедура за създаване на съоръжения за възобновими енергийни източници, както и да подпише договорите по плана за цифровизация на жп правата Русe – Каспичан .

Окончателната версия на ПВУ, а залага на други планове в енергетиката, които да понижат потребността от въглища.

България може до получи до 5,69 милиарда лв. до 2026 година по ПВУ, в случай че в подмяна извърши избрани авансово контрактувани промени. Сумата е разпределена в общо девет транша, всеки от които е обвързван с съответни ограничения. Въглищните централи са част от ограниченията за втория транш.

ПВУ е част от механизма на Европейския съюз (ЕС), чиято цел е да подкрепи излизането на страните членки от рецесията, породена от коронавирусната пандемия, само че и да способства за дълготрайно стабилно развиване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР