България одобри 6.7 млн. лв. за Украйна. Това решиха на

...
България одобри 6.7 млн. лв. за Украйна. Това решиха на
Коментари Харесай

България одобри финансова помощ от Европа за Украйна

България утвърди 6.7 млн. лева за Украйна. Това взеха решение на първо и второ четене депутатите като ратифицираха съглашение за финансов принос. " За " ратификацията на първо четене гласоподаваха 124 народни представители, " срещу " - 53 и " въздържали се " - 3, с което то бе признато. Става въпрос за политически ангажимент във връзка обезпечаването на лихвената дотация по " Макрофинансова помощ + " на Европейската комисия (ЕК) към Украйна.

Изчисленият от Европейска комисия оптимален принос на страната ни за интервала 2024-2027 година възлиза на не повече от 26,7 млн. лв., или приблизително до 6,7 млн. лв. годишно. Припомняме, че Европейска комисия заема средства от финансовите пазари или от финансови институции, с цел да даде на Украйна извънредно преференциални заеми през 2023 година в размер до общо 18 милиарда евро. Ключова характерност на Инструмента е, че Европейският съюз (ЕС) се ангажира, при постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне така наречен " лихвена дотация " и по този метод в допълнение облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите (такова искане бе подадено от Министерството на финансите на Украйна.

В подтекста на дебатите Атанас Атанасов от ПП-ДБ разяснява, че съглашението е подписано от служебното държавно управление на президента Румен Радев. " Този факт го оповестявам, тъй като с президента сте от едната страна и сте единомишленици ", сподели Атанасов. Цончо Ганев от " Възраждане " му отговори, че ПП-ДБ са били пред президентството на колене. " Бяхте дружно, след което същите вие, в това число персонално вие гласувахте, призовавахте Румен Радев да стане президент. В тази моменти " Възраждане " имаше личен претендент ", сподели той. Междувременно Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разгласи, че водачите на ПП-ДБ са били служебни министри на президента и с помощта на него са създали " Продължаваме промяната ". " Голямата тематика е друга, че не се знае какъв брой пари действително в действителност от бюджета на България са дадени за Украйна ", счита депутатът от Българска социалистическа партия.

Атанас Атанасов напомни, че на последните президентски избори Демократична България е имал повдигнат претендент за президент. Той се обърна и към Гуцанов, като акцентира, че съглашението, с което България е станала член на НАТО е била подписана от президент на Българска социалистическа партия. Гуцанов пък му напомни, че когато министър-председател е Станишев, страната не е станала член на Европейски Съюз, само че съгласно него дейностите на ръководещите нямат нищо общо с НАТО и нямат общо с ползите на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР