България очаква отговор от Газпром“ до края на деня дали

...
България очаква отговор от Газпром“ до края на деня дали
Коментари Харесай

Росен Христов: До края на деня очакваме отговор от „Газпром“ за възобновяване на преговорите за доставка на газ

България чака отговор от „ Газпром “ до края на деня дали ще бъдат обновени договарянията за доставка на природен газ. Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев с представители на управлението на фирмите Gastrade и Copelouzos Group, на която бяха разисквани опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис.
Служебното държавно управление чака съветската компания да уточни човек, с който българската страна ще може да договаря. 

„ Ние не желаеме да променяме контракта с „ Газпром “, желаеме да стартираме договаряния, с които да изпратим нашите стремежи за някои модификации, в това число разсрочване на доставките по този начин, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с заплащането, както вероятно да обсъдим и цената “, изясни служебният енергиен министър. 
„ Постигнахме съглашение да удвоим потенциала, който България има в терминала за полутечен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата тактика за диверсификация и устойчиво снабдяване на газ от различни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим опциите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните компликации, които имахме, свързани с офертата на „ Шиниър “ и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дълготрайно съдействие “, разяснява още Христов за провелата се през днешния ден среща при президента. 
„ Увеличението на потенциала не коства нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово присъединяване в самия план е едно, а потенциалът е нещо напълно настрана. В момента го усилваме двойно “, добави още той. 

 
Източници: Българска телеграфна агенция, dnes.dir.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР