България очаква еврозоната да не допуска политически субективизъм, а да

...
България очаква еврозоната да не допуска политически субективизъм, а да
Коментари Харесай

Асен Василев пред Тагесшпигел“: Датата за приемането на еврото у нас нас остава 1 януари 2025 г.

България чака еврозоната да не позволява политически субективизъм, а да гледа безусловно обективно на критериите за приемането на страната ни.

 

Това разяснява министърът на финансите Асен Василев в изявление за авторитетното немско издание „ Тагесшпигел “.

„ Бих желал да видя справедлива оценка дали България дава отговор на критериите за въвеждане на еврото и въз основата на тази справедлива оценка да се вземе уместно решение ", добавя Василев.

Той дава за образец по какъв начин при Шенген една страна членка на Европейски Съюз, в тази ситуация Австрия, е блокирала процеса на присъединение на България и Румъния, макар обективната оценка на Европейската комисия.

Министър Василев удостоверява, че датата за приемането на еврото у нас нас остава 1 януари 2025 година

„ Имаше опасения по отношение на националния дълг и бюджетния недостиг през 2020 година и 2022 година, само че успяхме да отговорим на тези опасения. Вече приехме бюджет, който дава отговор на критериите от Маастрихт. Приключихме 2023 година с недостиг от 2,2 %. С 22% дълг към Брутният вътрешен продукт България е и страната с втори най-нисък народен дълг в Европейския съюз “, разяснява още финансовият министър пред немското издание.

На въпрос дали българската общност има страхове от въвеждането на еврото, министър Василев споделя, че българската валута първо е обвързана посредством валутен ръб към немската марка, а по-късно, от 1997 година, към еврото, а действителният обменен курс на лв. към еврото е закрепен от 2007 година

„ В България де факто цялата стопанска система работи с еврото, което се вижда както в цените, по този начин и в покупко-продажбите с парцели. Повечето жители към този момент работят в евро и имат сметки в евро. Ако желаете да си купите къща, плащате за нея в евро. Така че еврото не е нищо ужасно и нищо далечно “, отбелязва Василев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР