България очаква диалогът с Република Северна Македония да води до

...
България очаква диалогът с Република Северна Македония да води до
Коментари Харесай

Радев към ЕК: България очаква конкретни резултати от диалога със Скопие

България чака разговорът с Република Северна Македония да води до съответни резултати. Това е декларирал президентът Румен Радев в телефонен диалог с европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи.

Разговорът се е провел по самодейност на еврокомисаря, оповестиха от прессекретариата на президента.

" България е открита за разговор, сложила е ясни въпроси пред югозападната си съседка и чака отговори, както и действителни следващи дейности от страна на Република Северна Македония ", показал Радев.

По думите на българския президент дневният ред на двустранните връзки сред София и Скопие не би трябвало да бъде зависим на външни въздействия, а да се води намерено и с ангажимент и от двете страни, който да придвижва напред и процеса на европейската интеграция на РСМ.

Като главен акцент в този разговор Румен Радев открои зачитането на правата на жителите на Северна Македония, които намерено показват българската си еднаквост, както и устойчивото премахване на езика на омразата и почитание към българската история и културно завещание в югозападната ни съседка.

Радев се пробва да измести фокуса на двустранните връзки от историята към спазването на правата на македонските българи, само че не се знае по какъв начин тази тактичност ще бъде призната от Българска социалистическа партия и " ИТН ", които се чака да са част от възможното ново държавно управление. И двете партии не одобряват допускането и на най-малките взаимни отстъпки към Скопие и упорстват всички разногласия да бъдат изчистени преди България да утвърди преговорната рамка на Северна Македония за Европейски Съюз.

От друга страна, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " са за намирането на нов метод към въпроса, който да докара до пробив в двустранните връзки. Идеята на " Продължаваме промяната " е да се акцентира на стопанската система.

Въпросът се разисква в границите на договарянията за образуване на кабинет, като към този момент е ясно, че България няма да преразгледа позицията си до края на годината, каквито са апелите на Европейска комисия и Съединени американски щати.

Специалният делегат на Република Северна Македония за България Владо Бучковски от своя страна разяснява, че чака съдружните договаряния у нас да доведат до образуване на държавно управление, което да стартира работа по решение на противоречивите въпроси сред София и Скопие.

" Вярвам, че измененията, които дава обещание тандемът Петков и Василев, имат съществено положително отражение в македонската общност. Между нас е нарушено доверието, както казвате вие, и ни би трябвало мощна религия, че можем да реализираме решение “, сподели той пред БНР, визирайки водачите на " Продължаваме промяната “.

Бучковски разяснява и идното през декември съвещание на на върха на Европейски Съюз.

" На масата са проблемите, би трябвало да се търси компромис. Аз съм уверен, че можем да го реализираме. Колко бързо? Това е въпросът, на който в този миг нямам отговор “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР