България очаква 2,7 млрд. лв. до края на годината по

...
България очаква 2,7 млрд. лв. до края на годината по
Коментари Харесай

Пеканов: Зададено ни е да намалим емисиите с 40% до 2026 г., но не е записано как да се случи

България чака 2,7 милиарда лева до края на годината по Плана за възобновяване и резистентност.

Това разгласи вицепремиерът Атанас Пеканов пред NOVA,

„ Намираме се в най-ключовата фаза – осъществяването на Националния проект за възобновяване. Доста дълго време лиши на страната да го програмира и завърши. България ще получи до края на годината средствата по първия транш – 2,7 милиарда лева Те идват, откакто страната ни извърши 22-те условия, които бяха нужни. С тях ще се финансират планове, които към този момент започнаха. Второто заплащане ще бъде най-трудният и основен стадий от проекта, защото той включва най-вече ограничения. Следващото заплащане ще е към 1, 4 милиарда лева Това са пари, които би трябвало да чакаме през идната година. Трябва да си свършим работата, с цел да може да ги поискаме”, съобщи посочи вицепремиерът.

И напомни, че проектът е бил контрактуван от кабинета „ Петков”.

„ В Европейска комисия беше заложено, че България до 2026 година би трябвало да понижи с 40% нездравословните излъчвания, които идват от бранш енергетика. Не е записано по какъв начин това би трябвало да се случи – дали посредством затваряне на дадена мощ или посредством сезонна работа на въглищните мощности”, разясни вицепремиерът.

От финансова позиция няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи в този момент, счита той.

„ Продължавам да имам вяра в задачите на зелената договорка, да имаме повече възобновими енергийни източници, да сме по-енергийно самостоятелни. В настоящата обстановка огромна част от уговорките, които са изглеждали смислени преди, в този момент към този момент не наподобяват по този начин. Например, въглищните централи сега носят огромни облаги на страната. Финансово няма огромен аргумент те да се затварят”, разяснява още Пеканов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР