България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки примера

...
България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки примера
Коментари Харесай

EK обяви за недопустимо ембаргото върху украинско зърно

България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки образеца на Полша и Унгария, които сториха това в събота вечерта. Това заяви в неделя в Пловдив земеделският министър Явор Гечев, представен от БНР.

В същото време Европейската комисия разгласи, че счита въведените едностранни забрани за импорт на продукция от Украйна за неприемливи.

" Европейската комисия е наясно, че Полша и Унгария оповестиха въвеждането на забрани за импорт на зърно и други селскостопански артикули от Украйна. В този подтекст считаме за значимо да напомним, че комерсиалната политика на Европейски Съюз е изключителна подготвеност на цялата общественост, тъй че всевъзможни едностранни дейности са неприемливи ", оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия

Явор Гечев обаче упорства, че служебното държавно управление пази българските ползи, като не разрешава вноса на евтина продукция за сметката на скъпата вътрешна.

" Трябва да се запазят и българските ползи. Още повече, когато две от страните реагират по този метод, то в случай че ние не реагираме по подобен, натрупванията (на украинско зърно) на българска територия може да станат още по-големи, така че работим (по въпроса) ", сподели Гечев.

Той не посочи за кои български ползи става дума - тези на зърнопроизводителите, които желаят да пласират зърно на високи цени или тези на потребителите, страдащи от рекордна инфлация при храните, която в пъти надвишава тази в еврозоната. До 2027 година българските земеделци ще получат 4.4 милиарда евро директни дотации за единица обработваема повърхност, като лъвският къс ще отиде за зърнопроизводителите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР