България облекчи изискванията за влизане в страната на пристигащите от

...
България облекчи изискванията за влизане в страната на пристигащите от
Коментари Харесай

България облекчава правилата за влизане от САЩ и Канада

България облекчи условията за влизане в страната на идващите от редица страни, измежду които и Съединени американски щати и Канада. Новите ограничения влязоха в действие на 1 февруари със заповед на здравния министър Асена Сербезова. Така пасажерите от Съединени американски щати и Канада ще би трябвало да дават при влизане в България документ за имунизация, документ за преболедуване, документ за негативен антигенен или PCR тест. Антигенният тест би трябвало да е изработен до 48 часа преди влизането в страната, а PCR пробата – до 72 часа преди този момент.

Досега идващите от Съединени американски щати и Канада трябваше да дават с изключение на документ за имунизация или преболедуване, и негативен антигенен или PCR тест.

За българските жители, лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на Република България, както и за членовете на техните фамилии е въведено следното в допълнение облекчение – в случай че при влизането в страната те не показват нито един от горните документи, се слагат под карантина за период от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което са показали, че ще обитават. Тази карантина може да бъде анулирана при даване по е-поща на документ, показващ негативен резултат от изработен не по-рано от 72 часа от влизането в страната антигенен или PCR тест за SARS-CoV-2.

Отново от 1 февруари

България прибавя нова зона

към съществуващите три, по които разделя идващите пасажери. Освен зелена, жълта и алена към този момент има и тъмночервена. Така най-строгите условия – показване на документ и наложителен тест, остават за тъмночервената, а за алената ще е задоволително представянето на зелен документ, т.е. имунизиране, преболедуване или негативен тест.

В алена зона, в която са Съединени американски щати и Канада, към този момент влизат страни, в които 14-дневната заболяемост е сред 500 и 5000 на 100 хиляди население.

В тъмночервена зона ще бъдат страните, в които 14-дневната заболяемост е над 5000 на 100 хиляди души население. От тази зона пътуващи се позволяват в България при показване на дигитален Коронавирус документ за имунизация, за преболедуване или подобен документ, по едно и също време с негативен резултат от извършено до 72 часа преди влизане в страната PCR проучване. Тези, които имат дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация с спомагателна (бустерна) доза или подобен документ, не е належащо да показват негативен резултат от PCR тест. С други думи, бустерната доза подсигурява свободно придвижване без значение от цветовата зона.
Колко време важи документът в Родината
Здравното министерство в България вкара от 1 февруари и годност на имунизационния документ. Годността му е съобразена с европейския правилник и е 270 дни от датата на слагане на последната доза. При изминал документ българите и идващите в България могат да пътуват с някой от другите документи – за преболедуване, за проучване или за бустер.

От 1 февруари влизат нови правила за пътешестване и в целия Европейски съюз.

Основната смяна и тук е скъсяването на периода на годност на документите на

имунизираните с цялостен курс

на утвърдените в Европейски Съюз ваксини или с бустер до 270 дни след слагането на втората доза или първата на едноразовата „ Джонсън и Джонсън“. Досега този документ беше неопределен. За хората с сложена бустерна доза документът е без ограничаване на валидността.

Занапред с неопределен документ ще могат да се употребяват единствено хората, които имат сложена бустерна доза ваксина против COVID-19. За преболедувалите смяна няма – техният документ е годен до 180 дни след датата на направения позитивен PCR тест. Хората, които не са имунизирани и не са преболедували от коронавирусна зараза, ще могат да пътуват с направени проби съгласно условията и валидността им за всяка страна.
Червена зона

Австралия, Австрия, Ангила, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Бахамски острови, Белиз, Бермуда, Босна и Херцеговина, Британски Вирджински острови, Люксембург, Гренада, Грузия, Доминика, Доминиканска република, Кувейт, Уругвай, Ирландия, Италия, Йордания, Кабо Верде, Кайманови острови, Канада, Катар, Киргизска република, Лихтенщайн, Монако, Испания, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Гвиана, Бахрейн, Кюрасао, Ливан, Боливия, Монголия, Монсерат, Нова Каледония, Англия, Ман, Аруба, Албания, Аржентина, Ботсвана, Гърция, Еквадор, Естония, Казахстан, Колумбия, Косово, Коста Рика, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Панама, Парагвай, Перу, Полша, Северна Македония, Сингапур, Суринам, Сърбия, Таджикистан, Тринидад и Тобаго, Турция, Финландия, Чили, Румъния, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Словакия, Съединени американски щати, Тунис, Туркменистан, Търкс и Кайкос, Унгария, Германия, Бразилия, Сейнт Кидс и Нейвис, Хърватия, Черна гора, Чехия, Ямайка.
Тъмночервена зона

Афганистан, Бонер, Гибралтар, Гренландия, Израел, Исландия, Андора, Швейцария, Белгия, Дания, Южна Корея, Малдиви, Танзания, Палау, Португалия, Сан Марино, Сейшели, Саба, Сен Пиер и Микелон, Синт Еустациус, Словения, Фарьорски острови, Франция.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР