България няма нужда от нови големи енергийни мощности до 2035

...
България няма нужда от нови големи енергийни мощности до 2035
Коментари Харесай

КЕВР не вижда нужда от нови големи енергийни мощости

България няма потребност от нови огромни енергийни мощ и до 2035 година. Ако има нови, то те би трябвало да бъдат единствено заместващи на настоящите понастоящем , разяснява ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране - КЕВР, Иван Иванов по време на проведената в столичния хотел " Балкан " кръгла маса на тематика " Приоритетите на енергийния бранш в България до 2050 година - европейски вероятности и стратегически опасности ", оповестява 24 часа.

" До огромна степен бъдещето в идващите 10 години на българските енергопроизводствени мощности ще зависи от решението във връзка " настояванията за дерогация, разяснява Иванов.

Председателят на КЕВР е оптимист, че огромните термични централи ще получат дерогация от Европейска комисия. По думите му Европейска комисия ще се съобрази, че това решение има значимо социално-икономическо значение за една огромна част от популацията на България. Той добави, че откакто Европейска комисия излезе с окончателното решение по този въпрос, страната ни би трябвало да изготви енергийна тактика.

Той предлага в бъдеще тези термични централи да преминат на природен газ. Смята, че в границите на идващите няколко години България ще има задоволително други възможности за доставки на природен газ.

Иванов добавя, че след четири години енергийният регулатор ще престане да контролира цените на електрическата енергия , тъй като последователно контролираният пазар ще завърши. " По рекомендацията на Европейския съюз това би трябвало да се случи до 2021 година ", уточни Иван Иванов. По

След 2021 година регулаторът ще дефинира само цените поради естествения монопол на електропреносната и електроразпределителната мрежа, както и добавката " Задължение към обществото ", която последователно ще понижава и последователно ще отпадне.

 АЕЦ „ Белене “ - финансово нестабилен при три сюжета за бранша
АЕЦ „ Белене “ - финансово нестабилен при три сюжета за бранша

Анализ на Центъра за проучване на демокрацията

Делян Добрев съобщи, че международната енергетика е на кръстопът, от който потеглят доста пътища. Затова е доста мъчно да се направи прогноза какъв ще бъде енергийният микс до 2050 година, още по-малко - какъв ще бъде верният енергиен микс за всяка страна. Според Добрев правилото, който би трябвало да се следва, е да се даде опция на конкуренцията на пазара. " Основният принцип, към който да се придържаме, е пазарният. Ако вземем решение на правилото на либерализацията, това ще е вярното решение " , добавя Добрев.

Центъра за проучване на демокрацията показа три сюжета за развиване на електроенергийния пазар до 2050 година. При всички сюжети разходът на семействата за електрическа енергия, като дял от приходите им, ще се удвои приблизително до към 8,5 на 100 през 2050 година. Според тях, при всички сюжети, природният газ играе преходна роля на заменяне на въглищата като гориво.

Експертите са на мнение, че при предстоящите междинни цени на електрическата енергия през 2050 година нова нуклеарна мощ няма да бъде финансово устойчива , защото единичната цена на електрическата енергия, която би разрешила планът " Белене " да покрива разноските си, е най-малко 80 евро/МВтч. Поради бързо покачващите се цени на въглеродните излъчвания, въглищните и лигнитните мощности ще бъдат изведени от пазара до 2050 година. Към 2050 година електроенергийният микс на страната ще включва 53-54 на 100 ВЕИ-производство и в трите прегледани сюжета, показват още от Центъра за проучване на демокрацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР