България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари

...
България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари
Коментари Харесай

Защо се отлага влизането ни в еврозоната - коментар на икономистите Владимир Сиркаров и Бранимир Ботев

България няма да се причисли към еврозоната от 1 януари 2024 година, изясни преди дни финансовият министър Росица Велкова. Причината е, че четири закона не са били признати от постоянното Народно заседание, а това е било проследено от интернационалните ни сътрудници. Само три закона са минали на първо четене през комисии. Темата разясниха в студиото на " Денят стартира " президентът на Европейската лига за икономическо съдействие Бранимир Ботев и икономическият анализатор Владимир Сиркаров.

" Във краткотрайния доклад за развиването на стопанската система в границите на Европейски Съюз в следпандемичния интервал България е в дъното на таблицата. Страните, които са водещи, надвишават България с растеж 7-8 пъти като ритъм. Очевидно е, че инфлацията ще е проблем за цяла Европа, само че тя се трансформира в голям проблем за България, тъй като не виждам никакво съответно ръководство ", съобщи Бранимир Ботев.

" Генерално виждаме, че хората са осведомени с главния развой и главните провокации - това е инфлация главно. Паралелът с Хърватия, тъй като коментирахме, че може да се направи компромис, не е правилен - при нас инфлацията съотнесена Маастрихтски аршин е много повече по отношение на тази в Хърватия. Тоест компромисът за нас би трябвало да бъде много по-сериозен. За страдание, виждам проблеми през 2023 година и по други два критерия, които към края на годината могат да излязат нескрито - бюджетният недостиг и дълготрайните лихвени проценти ", разяснява Владимир Сиркаров.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР