България няма да променя състава на своята част от смесената

...
България няма да променя състава на своята част от смесената
Коментари Харесай

Три меморандума бяха подписани на съвместното заседание на правителствата на България и РСМ

България няма да трансформира състава на своята част от смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Това съобщи министър председателят Кирил Петков след извършеното в София взаимно съвещание на двете държавни управления на България и Република Северна Македония.

Петков изрази вяра, че възприетият, по думите му, нов метод в връзките ще се отрази позитивно и на договарянията по противоречивите въпроси.

България и Северна Македония подписаха три меморандума за съдействие в областта на земеделието, сред дребните и междинни предприятия и за развиване на жп линията София – Скопие, която е част от огромния план Коридор номер 8.

„ Когато още на първата среща сред двете държавни управления имаме към този момент 3 действително подписани меморандума, това е образецът за новия метод, който ние даваме с нова сила и действителни резултати “, съобщи Кирил Петков след края на взаимното съвещание на двете държавни управления.

Меморандумът в областта на земеделието планува обмяна на българския опит в усвояването на предприсъединителни фондове в бъдеще, с меморандума за дребните и междинни дружество се признава стратегическото значение на дребния бизнес за стопанските системи, а за жп-връзката София – Скопие ще се прави оценка на опциите за европейско и интернационално финансиране.

Димитър Ковачевски уточни като аршин за триумф на работните групи от 1 март да има работеща авиолиния София – Скопие, както и:

„ До към 2023 година би трябвало да се построи 13 км път до Граничен контролно-пропусквателен пункт Клепало и да имаме отворена граница “.

Но най-големият аршин за триумф на разговора е:

„ Да се реализира съглашение и навреме да се организира първата държавна конференция за Република Северна Македония в Европейския съюз “.

Петков изрично съобщи, че от българска страна не предстоят промени в състава  Мултидсциплинарната комисия по исторически и просветителни въпроси. Три съвещания на комисия предстоят през идващите 4 месеца, първото е през февруари.

Съпредседателите на  Драги Георгиев и Ангел Димитрова са посочили предпочитание за интензивна работа и градивни диалози, съобщи Кирил Петков:

„ Професорите и от двете страни демонстрираха, че са подготвени на този нов лъх на спомагателна сила да се трансформира на градивен звук и градивни диалози. Така че, в този миг ние няма да вършим кадрови промени “, означи българският министър председател.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък съобщи, че правата на българите в Северна Македония би трябвало да бъдат конституционно обезпечени , по този начин както е присъщо за една европейска страна. Но уточни, че това е развой, който изисква значително време:

„ И обикновено – доколкото и други жители на страната, които се самоопределят по различен метод, и те да могат обикновено да бъдат част от състава на Република Северна Македония. И обикновено нещо такова да се случва по пътя на една страна към Европейския съюз “.

„ Този развой изисква конституционни промени с повече стъпки и включване на повече институции…, защото тогава се отваря Конституцията за и други приспособения на Конституцията да се създадат, тогава в този развой несъмнено ще бъдат обхванати и тези въпроси въз основа на настояванията на жителите “, сподели Ковачевски.

И двамата министър председатели подсигуряваха, че политическите въпроси се разискват паралелно с работата на работните групи по секторите стопанска система и инфраструктура, евроинтеграция и просвета. Продължава и разискването на протокол 4+1 – описът от претенции на България за решение на двустранните разногласия:

„ Докато стават ясни резултати като авиолинии, нови пътища, нови КПП-та, стопански съдействия, по едно и също време редом да вървят и политическите въпроси “, означи министър председателят Кирил Петков.

Паралелно със съвещанията на работните групи министерствата на външните работи ще водят диалози по двустранните разногласия и протокола, прочут като 4 плюс едно – настояванията да спре речта на омразата в Северна Македония , реабилитиране на жертвите на комунистическия режим с българско съзнание , невмешателство във вътрешните работи и последното искане – правата на българите в югозападната ни съседка.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Тоня Димитрова.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР