България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г.

...
България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г.
Коментари Харесай

Приемането на еврото в България се отлага

България няма да одобри еврото от 1 януари 2024 година Това съобщи на брифинг финансовият министър Росица Велкова.

" Страната ни ще подаде конвергентен отчет сега, в който осъществим уговорките си и бъдат признати законопроектите, които служебното държавно управление още веднъж ще внесе в идващото Народно заседание. Трябва да се одобряват и нужните промени в Закона за Българска народна банка ", изясни министърът.

България би трябвало да одобри четири законопроекта и да покрие критерия за инфлацията.

" Ако това се случи в края на юни или юли, бихме могли незабавно да подадем отчет, а не да изчакваме постоянния. Това значи, че може да се присъединим към еврозоната в период не по-късно от 1 януари 2025 година ", добави Велкова.

Тя осведоми за осъществяването на Решението на Народно събрание за ускоряване на подготовка на процеса на присъединение на България към Еврозоната.

Велкова сподели: " Служебното държавно управление ускори диалозите с Европейска комисия и страните членки на еврозоната. Бяха образувани работни групи сред МФ и Европейска комисия. Ускори се работата на всички междуведомствени групи. На 6 декември 2022 година в Брюксел се подписа меморандумът за започване на производството на евро монетите. Изготвена бе информационната тактика, идея за Закон за еврото и се организира национално представително изследване за публичните настройки. Бяха създадени и плановете на закони, които са във връзка с уговорките на България в присъединението на страната към Валутния механизъм II. Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на еврозоната в България ", сподели Велкова.

На 13 февруари 2023 година нямаше чуване в еврогрупа, защото европейските ни сътрудници смятат, че имаме закъснение в законодателната част, обвързвана с приемане на нужните законопроекти. Това са измененията в Кодекса за обезпечаване и ограничения против прането на пари. Двата законопроекта са импортирани в Народно събрание на 12 декември 2022 година Измененията в Търговския закон в региона на несъстоятелността пък са импортирани на 24 октомври 2022 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР