България няма да приеме еврото на 1 януари 2024 г.,

...
България няма да приеме еврото на 1 януари 2024 г.,
Коментари Харесай

Само по bTV: Вижте как латвийците живеят вече девет години в еврозоната

България няма да одобри еврото на 1 януари 2024 година , каквито бяха последните планове на страната ни. На този декор публичното мнение продължава да се блъска сред причините „ за “ и „ срещу “ единната европейска валута. Но по какъв начин се е отразило приемането на еврото на една още по-малка страна от нашата - Латвия?

В края на 2013 година цялата латвийска полиция е впрегната в разпространяването на евро банкноти из цялата страна. Само няколко дни по-късно - на 1 януари 2014 година, Латвия се снабдява с нова валута.

Според него би трябвало да се търси синхрон с политиките на Брюксел

Първата евробанкнота в страната изтегля от банкомат министър-председателя по това време Валдис Домбровскис.

До 2013-та в Латвия употребяват лична валута, наречена лат. Приемат обаче еврото и към този момент девет години са с него. Решихме да попитаме инцидентни минувачи в най-големия пазар на Европа, в Рига, какво считат за европейската единна валута.

Снимка: bTV

„ Какво е най-хубавото на еврото? Това, че няма потребност да обменяте пари , където и да отидете и валутата ни е постоянна “, споделя един от инцидентните минувачи.

Намират се и съперници. „ За мен е доста неприятно да сме еврозоната. Предпочитам да сме с лат. Не знам за какво. За мен е доста неприятно и толкоз “, споделя Агнес.

Той уточни какви са рекомендациите към нас от Организацията за икономическо сътрудничество и раз

„ Тъкмо се бях върнала от Лондон и се смени латвийската валута с еврото. Цените по магазините се повишиха с малко, само че нищо съществено в съпоставяне със в този момент и това, което се случва поради тази луда икономическата рецесия в целия свят “, изяснява и Александра.

Страната е основала особено място за двете валути . Бившият трезор на централната латвийска банка е трансфорат в информативен паричен център, а любовта към остарелия лат се помни до през днешния ден.

Според някогашния стопански министър инфлацията на 50% е български артикул

„ Тази валута беше в обращение от първото оповестяване на независимостта на Латвия, както и през Първата и Втората международна война. Така че имаше доста дълбоки сантиментални корени. Нашите банкноти и монети бяха доста красиви. Но и евромонетите също са хубави . Мисля, че опциите за стопански напредък, опцията да сме част от еврозоната, геополитическия ни път убедиха обществото “, изяснява Мартинс Казакс, гуверньор на Централната банка на Латвия.

bTV разполага с отчета, показан на държавното съвещание

Финансовото министерство отбелязва, че с еврото е имало леко покачване на инфлацията от порядъка на под 1%.

Напълно разбирам страната ви , тъй като имахме същите страхове. Хората се притесняваха, че въвеждането на еврото ще увеличи цените. Страхът идваше от това, че търговците ще употребяват преизчисляването, с цел да си прибавят облага. Но нищо от това не се случи “, споделя Нилс Сакс от „ Фискална политика “ на Министерство на финансите.

Снимка: bTV

В еврозоната са всички Балтийски страни . Естония се причислява през 2011 година, а Литва през 2015-та. А по кое време най-рано да чакаме България да стане част от еврозоната? Питаме това зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, чийто сектор е точно еврото.

Възможната дата , която се дискутира, е 1 януари 2025-та. Но най-важното е всички маастрихтски критерии да се покрият “, споделя той.

Международните ни валутни запаси са на най-високото си равнище за последните 30 години

Предстои Еврокомисията и Европейската централна банка да изготвят така наречен конвергентен отчет. В него ще бъде посочен какъв е напредъка на страната ни към приемането на еврото и на какви равнища би трябвало да е инфлацията у нас.

Снимка: bTV

„ Инфлацията ви би трябвало да бъде измерена към десетте най-добре представящи се членки в еврозоната. Така, че зависи от междинната инфлация в еврозоната и по-конкретно от няколко страни “, добавя Валдис Домбровскис.

По данни на Евростат за февруари инфлацията у нас е 13,7%, а междинната за страните от еврозоната - 8,5%.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР