България няма да може да влезе в еврозоната в началото

...
България няма да може да влезе в еврозоната в началото
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари

България няма да може да влезе в еврозоната при започване на 2025 година, каквито бяха желанията. На този стадий по-вероятният сюжет е това да стане допустимо по-късно през идната година, споделя в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Управителят на Българска народна банка съобщи още, че " бюджетът би трябвало да е антицикличен или казано по различен метод - антиинфлационен, какъвто сега той не е. Глобалният, а и нашият личен опит демонстрира, че най-добре това може да бъде реализирано посредством ограничения за дейно ръководство и надзор върху разноските ".

В режим на валутен ръб централната банка има по-ограничени благоприятни условия за надзор на инфлацията заради липса на някои от класическите принадлежности за това. На този декор ролята на фискалната политика за влияние върху цените е още по-голяма, разяснява той.

Радев разяснява и към момента растящия бранш на ипотечното кредитиране, като уточни, че " ние деликатно следим и проучваме обстановката на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, само че на този стадий не ни тревожи изключително ". По отношение на възможна смяна в данъчния модел, за каквато в последно време се чуват гласове, шефът на Българска народна банка разяснява: " Ако под смяна на данъчния модел имате поради нарастване на налозите, без значение под каква форма, това при съответните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще усили сивия бранш ".

На въпрос на какъв стадий е достигнала техническата подготовка за приемането на еврото Радев уточни: " Българска народна банка и банковият бранш са на доста напреднал стадий от подготовката. Ние влагаме съществено в този развой и реализираме съответни резултати и като институционална рамка, и като потенциал, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено ".

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР