България няма да използва Европейския механизъм за гражданска защита за

...
България няма да използва Европейския механизъм за гражданска защита за
Коментари Харесай

Кацаров: Няма да използваме европейския механизъм, пречупихме вълната

България няма да употребява Европейския механизъм за гражданска отбрана за спомагателни запаси и експерти в борбата с ковид, защото не се постанова и четвъртата Коронавирус вълна у нас е пречупена. Това е съобщил здравният министър доцент Стойчо Кацаров на отрасловия еврокомисар Стела Кириакиду.

„ Броят на болните в лечебните заведения понижава, броят на умрелите понижава – той има разстояние 10-15 дни от пиковите стойности. Ако съблюдаваме тези ограничения, които са работещи – със зеления документ и множеството проби, би трябвало да чакаме възстановяване на епидемиологичната обстановка “, сподели пред публицисти Кацаров.



Той уточни, че на МОН са предоставени 900 000 щадящи теста, от които 50-60 000 са употребявани до момента, а сега тече процедура за снабдяване на още 1 млн. теста в границите на идната седмица. „ Това са задоволително щадящи проби, с цел да могат множеството възпитаници да се върнат на учебно заведение “, сподели Кацаров, като добави, че е приказвал с сътрудника си от МОН проф. Николай Денков за това дали не е по-правилно най-големите възпитаници (над VIII клас) да се тестват с проби за възрастни, още повече в случай, че могат и да се имунизират.

По отношение на имунизацията Кацаров разгласи, че е подписал заповед, след която към този момент няма да се изисква осведомено единодушие при слагане на ваксина против ковид. Това е станало след диалози с шефа на Европейския център за надзор на заразните заболявания Андреа Амон, която е изказала мнение, че няма медицински учредения за практиката, която у нас е била въведена със заповед на проф. Костадин Ангелов през предходната година.

От вторник ще проработи открита линия, на която лекари и експерти от МУ-София ще дават отговор на медицинските въпроси на жители по линия на имунизациите – да вземем за пример дали да се имунизират, в случай че страдат от несъмнено заболяване.

Освен това, документ ще получават всички наново преболедували, при които има 90 дни сред две регистрирани инфекции.

Герджиков споделил лъжи на дебата

Доц. Стойчо Кацаров разяснява вчерашния спор сред двамата кандидат-президенти. „ Огорчих се малко от казаното от проф. Анастас Герджиков, защото не дава отговор на истината “, означи здравният министър.

Той уточни две погрешни изказвания на подкрепения от ГЕРБ претендент. „ Каза, че лекарите в лечебните заведения не са получавали пари – до стотинка са изплатени средствата за лечебните заведения. Следващата седмица евентуално Министерски съвет ще гласоподава допълните средства за първа линия “, съобщи Кацаров.

Той опроверга и казаното от Герджиков за липса на медикаменти: „ Издадох заповед още на 1 септември за възбрана на износа на медикаменти, употребявани за лекуване на ковид. Използвахме това време, с цел да се ресурси системата с тези медикаменти “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР