България нито веднъж не е използвала системата за издирване на

...
България нито веднъж не е използвала системата за издирване на
Коментари Харесай

Работеща, но неизползвана: Страната ни никога не е задействала системата за издирване на деца през „Фейсбук”

България нито един път не е употребила системата за търсене на изчезнали деца през обществените мрежи – „ Амбър Алърт”, макар че при започване на 2018 година Министерство на вътрешните работи разгласи публично, че се включва в самодейността. Ако полицията се обърне към ГДБОП, които дават отговор за системата у нас, механизмът планува да бъде изпратено особено известие за търсеното дете посредством „ Фейсбук” на всички консуматори в радиус 200 км.

От дирекцията, която главно се бори с проведената престъпност, оповестиха, че не са били осведомени за случая с изчезналото в края на октомври 18-месечно дете от търновското село Николаево, а критериите за задействане на системата са високи.

„ Не може родител, на който детето му не се е върнало последните 2 часа от учебно заведение да желае издание на информация в „ Амбър Алърт”. Само остри случаи, които се преценят от органите на полицията, че се касае за похищение, че се касае за съществени непозволени действия…”, съобщи шефът на ГДБОП Явор Колев.

Семейството от Николаево, което единствено стартира акция в интернет, е несъмнено, че в случай че „ Амбър Алърт” беше употребена, детето им щеше да се откри.

„ Със сигурност щеше да бъде открито, тъй като аз до момента в който пусна фотосите във „ Фейсбук” - имаше над 15 000 споделяния, и то – единствено за два дни. Ако беше на същия миг – в първите часове - можеше и да се хване незабавно индивидът, само че очевидно нашата държава…”, споделя бащата на детето Стоян Хубов.

Родителите описват, че неколкократно са били разпитвани.

„ Те към този момент 3-4 дни ревизираха по тавани, по герани, навсякъде… не откриха нищо. Не знам за какво непрекъснато ни разпитват едно и също – " Къде беше детето? " и " Как е изчезнало? ". Аз не мога да си го обясня…”, добавя Стоян.

Системата била тествана и работи, споделят от институциите.

Когато отворим страницата в уеб страницата им, показана на конференцията през 2018 година, обаче се зарежда папка и фалшификати на мемета и известни картинки от обществените мрежи.

„ Няма по какъв начин да работи, тъй като нямаме случай на изчезнало дете… Създаваме постер и този постер се основава страница във „ Фейсбук”, която се разпраща на хората, които са на 200 км от събитието”, изясни Явор Колев от ГДБОП.

В прилежаща Гърция механизмът единствено за предходната година е употребен 9 пъти, а в Чехия – 13.

„ Или са доста по-параноични, или нещата са доста по-добре проведени при тях, което си мисля, че е по-вероятното”. Мнението е на Боян Юруков, който преди 9 години основава личен указател за изчезнали хора – Lipsva.com.

Днес в формалния портал на „ Амбър Алърт” връзките за България са профилите в обществените мрежи на несъществуващия от 4 години уебсайт на Юруков.

Той няма пояснение и споделя, че стопира работата по уеб страницата си, тъй като не може да подсигурява сигурността на информацията без поддръжка от вътрешното министерство.

„ Многократно им предлагах безусловно да вземат моята система безвъзмедно и аз да я подкрепям. Основната причина беше качеството на информацията - да сме сигурни, че това което е там като данни е истина и хората в действителност се търсят. А когато бъдат открити, да бъдат свалени от регистъра.”, споделя Юруков.

По негови думи Министерство на вътрешните работи работи на парче по тематиката, а от ГДБОП споделят, че имат задоволително положителни канали за информиране за изчезнали хора.

Вижте още по тематиката във видеото на Димитър Иванов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР