България незабавно трябва да бъде приета в Шенген, ние имаме

...
България незабавно трябва да бъде приета в Шенген, ние имаме
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Българите имат право на Шенген, австрийският похват е позорен

България неотложно би трябвало да бъде призната в Шенген, ние имаме право на Шенген. Похватът на Австрия да употребява ветото за вътрешнополитически цели е срамен. Това съобщи в изявление за БГНЕС Андрей Новаков, народен представител в Европейския парламент от групата на ЕНП.

„ Един от причините, които австрийският канцлер приведе за неприемането на България и Румъния в Шенген беше, че Шенген не е реформиран и че ще се одобряват нови членове, когато бъде реформиран “, напомни Андрей Новаков в коментар за неотдавнашната среща сред премиера Николай Денков и канцлера Карл Нехамер.

Новаков означи, че предходната година Хърватия е била призната в икономическото пространство, тъй че този мотив е недействителен.

„ Тогава беше ли реформирано Шенгенското пространство? Ако тогава не е било реформирано и са приели Хърватия, значи този мотив олеква, наред със всички останали причини. Това демонстрира, че отношението към България и Румъния е преднамерено и по никакъв метод нито касае промените на Шенген, нито действителната подготвеност на двете страни да пазят външните граници “, съобщи евродепутатът.

Андрей Новаков акцентира, че готовността на страната ни за участие в Шенген е от дълго време известна истина.

„ България не е одобрявана в Шенген заради политически и частично електорални аргументи, най-много в Австрия, а преди и в Нидерландия. Част от ръководещата коалиция разчита на националистически популистки избор и на описа, че България и Румъния са злодеите в Европейския съюз, които ще наводнят Европейски Съюз с мигранти, в случай че влезнат в Шенген “, добави Новаков. „ Всъщност те (управляващите - бел. ред.) имат вяра, че това им носи някакви позитиви, което е позорно за Европейски Съюз, тъй като подобен прийом не помним до момента. “

Българският евродепутат означи, че страната ни пази границите си доста по-добре в сравнение с други европейски страни, които са външни граници на Европейски Съюз, и то с цената на човешки животи.

Новаков настоя, че би трябвало да бъде открит институционален механизъм, с който да бъде оказан напън върху Европейския съвет, в това число върху Нидерландия и Австрия, посредством блокиране на законодателни начинания, до момента в който София и Букурещ не бъдат признати в Шенген.

„ Ако това не се случи до края на годината, би трябвало двустранно да премахнем границите между тях, тъй като всеки ден нашите превозвачи на камион губят по 200 евро, до момента в който чакат на границата “, съобщи Андрей Новаков.

„ Всички принадлежности би трябвало да бъдат употребявани. България би трябвало да утвърди европейския бюджет, както и всяко друго законодателство, изискващо цялостно болшинство в Европейския съвет. Трябва да използваме тази позиция дружно с Румъния, тъй че да окажем напън наред със всички други механизми “, добави той.

Представителят на Европейската национална партия призна, ще тази позиция евентуално звучи извънредно, само че съобщи, че това което чуваме все още е безусловно недопустимо.

„ За следващ път България отново да бъде отхвърлена. След това изобщо не знаем по кое време този въпрос ще бъде част от нечие председателство на Европейски Съюз. Дотук чакаме 12 години. Срокът, в който чакам задачата ни да се случи е неотложно. Българските жители заслужават това да им се случи, защото на нас като българи ни се поставя да бъдем част от европейското пространство за свободно придвижване, наречено Шенген “, акцентира Новаков.

„ Не можем да преглеждаме въпроса като благодеяние, което Австрия или Нидерландия ще създадат по отношение на нас. Ние неотложно би трябвало да бъдем признати, тъй като България е направила своите жертви, платила е цената, с цел да бъде част от Европейски Съюз. Шенген и еврозоната са част от привилегиите, от които членовете се възползват. Ние имаме право на Шенген и повече няма да поносим сходно отношение, добави евродепутатът. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР