България не трябва да бъде оставена сама да опазва външната

...
България не трябва да бъде оставена сама да опазва външната
Коментари Харесай

Елена Йончева: България има около година да намери съюзници в Европа за промени в правилата за миграция


България не би трябвало да бъде оставена сама да опазва външната граница на Европейски Съюз. Брюксел би трябвало да носи отговорността за това с неговите специалисти, механически средства и финанси. България не може да е жертва на географското си състояние. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия.
Тя е ръководител на групата за новото законодателство на Европейски Съюз в региона на убежището и миграцията. В нея се координира пакет от промени в разнообразни сфери на тази политика, който би трябвало да бъде признат от Европейския парламент (ЕП). Сред тях са и текстове, позволяващи България да не поема цялата тежест на мигрантския напън по границата. Елена Йончева упорства да отпадне задължението мигрантите да остават в първата страна от Европейски Съюз, до която са достигнали.
За да бъдат утвърдени тези текстове обаче, страните членки би трябвало да бъдат уверени за нуждата от този механизъм. Против са най-много страните, които се намират навътре в Европейски Съюз. България може да откри схващане в други страни по границите на съюза като Малта, Гърция, Италия.
" Ние не желаеме Брюксел да ни дава финансови средства, против които напълно да поемаме уговорката за запазване на границите на Европейски Съюз. Бихме желали цялата тази отговорност да бъде разпределена, да има механизъм за релокация “, разяснява Елена Йончева.
Начинът, по който Европа одобри бежанците от Украйна, сподели какви са минусите на сегашната система по леговище. Европейски Съюз се оправи с вълната от бягащи от войната, тъй като задейства за първи път директивата за краткотрайна протекция, призната преди 20 години. Тя разрешава на мигрантите да изберат в коя страна членка да останат.
Елена Йончева беше преподавател за миграцията и политиката в тази област на Европейски Съюз като част от полемиките на годишното издание на Форума за световно поданство в Обединените арабски емирства (16-18 ноември). В конференцията участваха политици, спортисти, държавни водачи, президенти на интернационалните организации, звезди. Перспективите пред международното развиване се преглеждат през няколко призми, една от които наложително е подвижността.
„ Миграцията би трябвало да бъде ръководена по проведен метод. Ние би трябвало да детоксикираме дебатите към миграцията. Ако не го създадем, популистите и екстремистите ще завоюват публичния спор, а някъде и изборите “, сподели вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който също взе участие във форума.
Първият пробив в европейската политика по убежището и миграцията беше изработен в края на предходната година, когато Европейският парламент одобри отчета на Елена Йончева за регламента на Агенцията за убежището. Преди няколко месеца с помощта на напъните й докладчиците по другите аспекти на законодателството за миграцията и страните, които ще ръководят Съвета до 2024 година, се споразумяха за пътна карта, която планува до края на мандата на Екологичен потенциал промяната да е реалност.   
Помолена да разяснява тематиката със положението на оградата по българо-турската граница, за която тя направи документален филм, Елена Йончева съобщи, че каквито и огради да се строят, те не могат да спрат бежанския поток, в случай че има непозната злонамерена воля този бежански поток да влезе в България. Затова би трябвало да бъдат обезпечени други механизми, тъй като този проблем ще възникне и в бъдеще.
Тя даде образец и с бежанците от Украйна. Бежанците от Украйна, само че освен - да си спомним събитията в Сирия, Ирак - са разследване на неверни политически решения, които доведоха до спорове, разяснява Елена Йончева. Тя добави, че през днешния ден към този момент светът е изправен пред заплахата от световна война. Трябва да насочим напъните си не просто към преодоляване на бъдещи бежански талази, а към аргументите, които ги пораждат. За това би трябвало мощно европейско водачество. Смели политици, които да могат да защитят ползите на Европа.
 
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР