България не само ще получава природен газ от Азербайджан, но

...
България не само ще получава природен газ от Азербайджан, но
Коментари Харесай

България ще пренася газ от Азербайджан за съседите

България освен ще получава природен газ от Азербайджан, само че и ще придвижва избрани количества за прилежащите страни и някои от страните в Югоизточна Европа. Това стана ясно откакто двете страни се споразумяха да си сътрудничат по-интензивно в областта на енергетиката и по-конкретно на преноса и преноса на синьо гориво. Това потвърдиха българският енергиен министър Теменужка Петкова и господин Мурат Хейдаров, изпълнителният шеф на СОКАР Болкан, дъщерна на азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР. В наличието на Петкова и на изключителния и пълномощен дипломат на Република Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова, "Булгартрансгаз " и СОКАР подписаха меморандум за съгласие.

Основна цел на документа е двете страни да проучат опциите за спомагателни направления за доставка на природен газ, както и за транспорт през България до други пазари от Югоизточна Европа. СОКАР показва подготвеност да изследва техническите и търговски благоприятни условия на съществуващата преносна система, оперирана от "Булгартрансгаз ", в това число и бъдещото й уголемение като да вземем за пример с построяването на газоразпределителния център "Балкан ", за транзитиране на спомагателни размери природен газ от Южния газов кулоар през територията на България до други европейски пазари. Тези спомагателни количества не включват съществуващите контрактувани размери, планувани да се доставят до България, според съглашението сред СОКАР и "Булгаргаз " от септември 2013-та година, както и могат да бъдат алокирани в бъдеще и са обект на осъществяването на нови планове за рандеман.

"Основен приоритет в бранш "Енергетика " за сегашното българско държавно управление е гарантиране на енергийната сигурност, както и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За неговата реализация разчитаме в огромна степен на съдействието ни с азербайджанската страна ", акцентира министър Петкова пред господин Хейдаров. С реализацията на концепцията на държавното управление за създаване на газоразпределителен център "Балкан " ще се обезпечи опция за действително работещ пазар на природен газ в района на Югоизточна Европа, добави още тя. По думите й българската газова инфраструктура се развива на чудесно ниво и би могла да обезпечи достъп на азербайджански природен газ до трети страни.

Хейдаров, представител на СОКАР, съобщи стратегическото значение на двустранното българо-азербайджанско съдействие в областта на енергетиката. "България е един от основните участници в Южния газов кулоар и благонадежден сътрудник в реализацията на различни газови доставки до Европа от находището "Шах Дениз " в Азербайджан, както и от други евентуални залежи, в това число от трети страни производители ", акцентира Хейдаров.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР