България не може вече диктува пазара си на електроенергията, след

...
България не може вече диктува пазара си на електроенергията, след
Коментари Харесай

За зареждането на 2 милиона електрически коли у нас ще е нужен цял блок на АЕЦ Козлодуй

България не може към този момент диктува пазара си на електрическата енергия, откакто е обвързвана с Европейски Съюз. В Румъния, Холандия, Португалия да вземем за пример има доста офшорни вятърни централи, които основават условия, когато има вятър, за ниски цени на електрическата сила, даже негативни. Сега обаче не е по този начин и въздушните маси не са с подобен интензитет. Това увеличи цените на север и на запад. България е чист експортьор на електрическа сила за района. В района въглищните централи на прилежащите ни не работят с цялостен потенциал. Те понижиха личния състав си. Това съобщи Валентин Николов, член на съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг, в по Bulgaria ON AIR.

" Очаква се до края на годината Топлоелектрическа централа 2 в Маришкия басейн да излезе на облага, тъй като той натрупа доста огромна загуба при започване на година, която ще се компенсира ", съобщи той.

Можем ли без въглищни централи?

По думите на Николов към този момент това в България не е допустимо и би трябвало да работят допустимо най-дълго. " Някои централи към този момент имат проекти за рационализация, които включват парогазови вложения. Някои от тях ще минат единствено към газови ", съобщи той.

Възобновяемите източници на БЕХ са съсредоточени в националната електрическа компания, а там са водните ни централи, най-големите, с които разполагаме.

" Най-големите вложения би трябвало да са в базови мощности - това са нуклеарните централи. Има съгласно дали да бъде в АЕЦ Козлодуй или в Белене. Според изследванията ни в случай че у нас до 2030 година прекъсването на дизеловите мотори в факт и вносът на електрически стане всеобщ, при 2 милиона електрически мотори, един блок ще отиде единствено за зареждането им. За 2050 година се чака да бъдат 3 милиона електрически коли и това ще е за два блока ", съобщи той.

" Освен обективните фактори за повишение на цената на електрическата енергия, огромна заслуга имат и банките, най-много ЕЦБ, която наля огромен запас в тях. Добър вид за това хедж фондовете, които влагат е електрическа сила и от друга страната се получава и хеджиране на електрическа сила ", разяснява той.

По думите му най-хубавият случай за отплата на високата цена на електрическата сила е обвързване на обществото.

" Тази съставния елемент беше основана 2005 година от нас, с цел да може да компенсира американските централи или дълготрайните контракти, където влизат и възобновимите източници, с цел да реализираме 16% ползване на възобновими източници. Цената няма потребност от отплата към този момент, тя е доста по-висока и обвързване към обществото ще бъде негативно ", съобщи той.

По думите на специалиста от Данък добавена стойност и от акцизи се получават огромни доходи в могат хазната, които могат да отидат за отплата на бизнеса, поради високите цени на тока.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР