България не може да се отърве от своята клиентелистка система,

...
България не може да се отърве от своята клиентелистка система,
Коментари Харесай

Чужди издания за българския клиентелизъм и за хаоса, който Русия иска да създаде в България


" България не може да се отърве от своята клиентелистка система ", написа НЦЦ. А немско издание се стопира на задачите на Москва в София: " Русия предизвика държавен безпорядък в България ". Ето по-важните моменти от публикациите:

София, 2015: проява против НАТО

Две немскоезични издания обръщат тези дни внимание на България. Швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) разгласява публикация под заглавие " България не може да се отърве от своята клиентелистка система ". А публикация на немския " Офенбах Пост " (ОП) е озаглавена ": застрашен ли е Европейски Съюз в разгара на войната в Украйна от последваща проблематична страна? ". Тук представяме по-важните моменти от тях: 
Редакцията предлага
Как очакванията се изпариха

" Напредничава България гледа с опасения към бъдещето. Надеждите, които жителите свързваха с реформаторското държавно управление на Кирил Петков,. За тези шест месеца от проекта на бизнесмена и абитуриент на " Харвард "  да се пребори с корупцията и със сенчестата стопанска система в страната не излезе изключително доста. Това, че Петков бе подготвен да тръгне по рисковани пътища, се вижда в неговата политика по отношение на Русия. Той смени военния министър, който дефинира нашествието в Украйна в сходство с путиновите разпореждания като " специфична интервенция ". Той категорично приложи санкционната политика на Европейски Съюз (поради което Русия спря газа на България) и изгони 70 съветски дипломати по обвинявания в шпионаж ", написа НЦЦ. По-нататък швейцарското издание хвърля взор върху зависимостите на България от Русия.

" Подобни стъпки не минават без политически последици в страна, чието другарство с Русия датира от 19-и век (...) Но с изключение на историческия проект, връзките имат и друго измерение: зависимостта от съветската сила. Някои не крият страховете си, че в този момент. Това обаче би било съдбовно - и от европолитическа позиция. Единството на Европейски Съюз по отношение на Русия ще бъде подложено на съществени тествания в идващите месеци. Инфлацията, енергийната рецесия и страховете от криза ще доведат до такава степен, че доста европейци ще изискат да се откажат от икономическата война с Русия. Както допускат скептиците, и България би могла наред с Унгария да подкопае консенсуса, без който външната политика на Европейски Съюз ще е невъзможна ", акцентира НЦЦ. Изданието обаче счита, че " тези страхове са несъразмерни " и изяснява за какво: " През последните години страната значително се отдалечи от Русия в систематичен проект, а след нападението против Русия - и ментално. В геополитическо отношение тя е благонадежден член на Общността. "

Лошата вест: при Борисов клиентелизмът ще остане

Зависимостта на България от съветската сила последователно понижава, показва изданието и прибавя, че и обликът на Русия и най-много този на Путин са се сдобили с дълбоки пукнатини. " Разбира се, тези настроения се менят и зависят от развоя на войната и от нейните последствия. Но даже икономическите потребности да са по-големи от отвращението от войната, катурване на позицията на София не е евентуално. Основната причина за това е опортюнизмът на евентуалните спечелили в изборите през септември. " НЦЦ предвижда, че тогава Бойко Борисов ще се завърне. " Още преди време той се прояви като добър европеец, възприемайки линията на Европейски Съюз за освобождение от съветските енергийни доставки. За разлика от Орбан, той в никакъв случай не е недоволствал от Брюксел. Борисов и неговите хора сигурно ще продължат този проевропейски курс ", написа швейцарското издание. " Лошата вест е, че те без проблеми ще продължат да ползват и своята клиентелистка система. В която ще потънат доста европейски средства, от които популацията няма да види нищо ", написа на финала  " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

" Като членка на Европейски Съюз и НАТО България е твърдо интегрирана в западните структури, българското общество обаче наподобява към момента не се е решило дефинитивно към коя страна да се ориентира - към Запада или към Изтока ", акцентира в самото начало на обявата си " Офенбах Пост ". " Сега обаче войната в Украйна задължава страната да заеме позиция. На този декор през последните дни фронтовете сред Русия и България се втърдиха. А до момента страната обичайно бе част от другарски настроените към Русия източноевропейски страни. "

По-нататък в публикацията се напомня за призива на съветското посолство в България за набиране на помощи за Русия във войната в Украйна, за изгонените съветски дипломати, за реакцията на Москва и намесата на Митрофанова в българската политика.  

" Русия ще предизвика спомагателен безпорядък в България "

" Едно е ясно: политиката по отношение на Украйна и въздействието на Русия ще дефинират и отсега нататък българската политика. Според изследвания, близо половината българи не са сигурни кой носи виновността за войната в Украйна ", показва изданието. То цитира специалиста по балканските въпроси Якуб Биеламович, който споделя, че България е изправена пред значимо решение за нейната ориентировка. Ако при възможни нови предсорчин избори на власт дойдат проруски сили, Европейски Съюз ще е застрашен от нов раздор във външната и санкционна политика по отношение на Русия - сходно на сигуацията с Унгария, показва Биеламович. 

" За Русия е значимо да задържи въздействието си в България. Продължението на българския западен курс за Русия би било всичко друго, само че не и оптимално. Москва ще заложи на спомагателна ескалация в разногласието с дипломатите, с цел да предизвика политически безпорядък в България. Така Русия се надява да обезпечи повече поддръжка за проруските партии в страната ", написа " Офенбах Пост " и прибавя: " От няколко години насам България подхожда по-твърдо по отношение на интензивностите на съветските секрети служби на българска територия ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР