България не изпълнява задълженията си по поддържането на Дунав. Тя

...
България не изпълнява задълженията си по поддържането на Дунав. Тя
Коментари Харесай

България не изпълнява задълженията си по поддържането на Дунав, твърди представител на ЕК

България не извършва отговорностите си по поддържането на Дунав. Тя е единствената страна по поречието на реката, която не съблюдава отговорностите си. Това е декларирал представител на Генерална дирекция " Мобилност и превоз " на Европейската комисия по време на среща за бъдещето на инструмента " Свързана Европа " в Талин, оповестява " Капитал daily ".

" От всички планове, свързани с интернационалната транспортна инфраструктура в България, този ни предизвиква най-вече главоболия. Спешно би трябвало да се свърши работата по Дунав. Там би трябвало да се прави драгаж всяка година. През последните 3 години българите не го вършат ", декларира източникът на " Капитал ".

По думите му България може да се съпостави с " най-лошите възпитаници в класа ". Той дава за образец Румъния, които извършват отговорностите си доста по-усърдно.

През март тази година служебното държавно управление откри поръчка за драгаж на дъното на Дунав. Стойността на поръчката е 6.8 млн. лева и е за три следващи години с алтернатива за повтаряне за още три. Търгът обаче остана в Комисията за защита на конкуренцията, която към момента не се е произнесла след тъжба от консорциум " ДДФ 2017 " от август.

" Видях предпочитание да се оправят с тази задача. И с идването на новото държавно управление нещата отново увиснаха. Независимо дали сте създали поръчката или не, годишният драгаж е обвързване на страната и би трябвало да го вършиме ", декларирал е още специалистът от еврокомисията.

Водният кулоар Рейн - Дунав би трябвало да свърже Западна Европа с Черно море. Той е един от главните TEN-T коридори, които Европейската комисия желае да приключи до 2030 година и който минава през 9 страни членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР