България не е съгласна с препоръките на Европейската комисия относно

...
България не е съгласна с препоръките на Европейската комисия относно
Коментари Харесай

България не е одобрила препоръките за движение из ЕС в пандемията

България не е съгласна с рекомендациите на Европейската комисия по отношение на това по какъв начин да бъде ограничавано свободното придвижване в границите на Евросъюза, потвърдиха от Министерство на външните работи пред в. " Сега ".

Неодобрението за признатите рекомендации към страните членки е повода България да гласоподава с " въздържал се " на 13 октомври, при приемането на решението на Съвета на Европейски Съюз по рекомендацията на Еврокомисията за съгласуван метод при ограничение свободното придвижване в Европейски Съюз в отговор на пандемията от ковид. Според испанската организация Europa Press, с " въздържал се " са дали своят вот също Австрия, Кипър, Малта и Люксембург. Така рекомендациите, които не са наложителни за страните-членки, са признати с 22 гласа " за ", а не с всички 27.

Министерство на външните работи посочи пред " Сега " през днешния ден: " На 9 октомври 2020 година България гласоподава с „ въздържал се “ във връзка с Препоръката на Съвета по отношение на съгласуван метод за ограничение на свободното придвижване в отговор на пандемията от Коронавирус – 19, защото счита, че част от текстовете ѝ са неразбираеми и биха могли да доведат до усложнения при приложението на акта от страна на страните членки. Страната ни е на мнение, че предлагането тестването да бъде желана мярка пред слагането под карантина не извършва задачите за ограничение на разпространяването, защото то е моментно за документиране съществуване или не на коронавирусна зараза.

Също по този начин България счита, че съобразяването с спомагателни критерии отвън главните (брой на новосъобщените случаи на 100 000 души от популацията през последните 14 дни; ​брой направени проби на 100 000 души от популацията през последната седмица; % на позитивните проби през последната седмица) при взимането на решения за въвеждане на ограничения не улеснява, а затруднява страните членки.
Препоръката е единствено начална стъпка. Необходими са спомагателни старания за съгласуваност, като в същото време се зачитат националните пълномощия ".

В Брюксел през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов съобщи: " Европейската комисия и страните членки продължаваме напъните си да бъдем единни и да има цялостна съгласуваност във връзка с COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон ". Само че три дни по-рано държавното управление му не е гласувало за рекомендациите, утвърдени от болшинството страни в Евросъюза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР