България не е признала македонския език, защото езици и нации

...
България не е признала македонския език, защото езици и нации
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров: България не е признала македонския език

България не е признала македонския език, тъй като езици и народи не се признават. Това съобщи историкът и шеф на НИМ проф. Божидар Димитров в студиото на „ Тази сутрин”.

Въпросът за македонския език нашумя в общественото пространство, откакто преди съвсем две седмици външният министър Екатерина Захариева съобщи пред bTV, че България е признала Македония дружно с нейната конституция и език.

„ Държавите не признават езици, тъй като не са лингвистични институти”, съобщи още историкът. По думите му единствено водачи на тоталитарни страни като Сталин са могли да признават езици като беларуския, украинския и молдовския да вземем за пример.

По думите на проф. Димитров Захариева е „ чела Френската енциклопедия на езиците и съответните издания на Руската и Британската академия, където написа, че македонският език е идиом на българския.

По мотив пренаписаната история в македонските учебници проф. Димитров сподели: „ Подобни безумия ще не престават до подписването и осъществяването на Договора за добросъседство”. Според него в документа има две точки, които са доста значими. Едната е да спрат кражбите на българска история, а другата – да се поправят до момента сменените исторически обстоятелства.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР