България не е получила официални документи от румънските власти за

...
България не е получила официални документи от румънските власти за
Коментари Харесай

Рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА, „не съм ги наричала бракониери“, отговори тя

България не е получила публични документи от румънските управляващи за арестуваните наши риболовци в Черно море за хипотетичен противозаконен улов на акула. Това заяви шефът на ИАРА доцент доктор Ваня Стаматова, съобщи БГНЕС. След като се завърнаха в България риболовците желаеха оставката ѝ поради това, че били наречени от нея " бракониери ".

" Явно някои мои думи са интерпретирани погрешно. Никога не съм наричала риболовците, които са били хванати, бракониери. Дали са такива може да каже само съдът. Досега се въздържахме от по-конкретни изказвания, защото от румънска страна няма постъпило нищо публично за това какво тъкмо се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са взели участие в тази взаимна инспекция, са оказали подпомагане на нашите риболовци и са помолили румънските управляващи корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която имам все още. Ще помогнем с каквото можем в границите на нашите пълномощия ", сподели Стаматова.

Тя не удостовери, че българските риболовци са арестувани в европейски териториални води, а не в румънски. Причината – румънските управляващи към момента не са дали формален отчет по случая.

" Официално сме поискали въпросната възбрана от румънските управляващи, въз основата на която е направено задържането. До момента не сме получили такава. Тази възбрана важи за румънски води, само че отново споделям не мога да кажа къде тъкмо са хванати нашите риболовци – дали в румънски или европейски. По време на инспекцията са арестувани по съображение, че са правили противозаконен улов. Проверката е била взаимна, дружно с гранична полиция на Румъния ", изясни още шефът на ИАРА.

Относно поисканата ѝ оставка тя добави: „ Към момента не мисля, че има нужда да депозирам оставка. Ако съм била разбрана погрешно още веднъж се оправдавам на риболовците и отново споделям – ИАРА ще им окаже цялостно подпомагане, съгласно пълномощията, които има. " Тя обясни, че всяка страна членка на Европейски Съюз дефинира сама възбраните за улов, които вкарва в свои териториални води.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР