България не е част от общата поръчка на ЕС за

...
България не е част от общата поръчка на ЕС за
Коментари Харесай

Радев: Корупцията е заплаха за националната сигурност, няма да изпратим оръжие за Киев

България не е част от общата поръчка на Европейски Съюз за доставка на снаряди за Украйна и няма да изпрати муниции, удостовери българската позиция президентът Румен Радев, откакто преди ден 17 еврочленки взеха решение да изпратят 155-милиметрови снаряди в помощ на Киев във войната с Русия.

" Докато ръководи служебното държавно управление, България няма да дава на Украйна своите изтребители, нито своите танкове или протворакетни установки ", безапелационен беше президентът.

" Редно е българските жители занапред да знаят позициите на партиите, които скоро ще вземат решение от името на България дали ще бъдат част от напъните за възобновяване на мира или на удължаването на войната ", добави Радев.

Според него с отказаната поддръжка за изпращане на снаряди за Киев страната ни ще даде на Европейски Съюз знак за своя суверенитет във взимането на решения.

Румен Радев направи коментара пред медиите, откакто откри форума. Президентът моли още веднъж за приемане на работещо антикорупционно законодателство, както и закон за следствие на основния прокурор.

Държавният глава Румен Радев откри с откъс на американския президент Джо Байдън форума, проведен от министерството на правораздаването, Базилският институт, Центъра за проучване на демокрацията и Фондация " Фридрих Еберт ". Президентът насърчи уредниците на форума и съобщи, че корупцията има интернационалните измерения.

" Спомням си, че президентът Байдън имаше среща с водачите на страните от Източна Европа и той изиска нашето мнение за това по какъв начин виждаме заканите пред националната сигурност. Именно тогава изрази своята концепция, че включвайки всички аспекти, предизвикващи националната сигурност в актуалните общества и изключително в нашия район, корупцията, като се изключи че подкопава благосъстоянието на жителите, тя е и опасност за националната сигурност ", съобщи Радев.

" Съвременната корупция има необятен интернационален темперамент. Именно по тази причина е и изцяло навременна тази конференция, тъй като единствено дружно с продан на информация и потребни практики, ние можем дейно да се борим с това отрицателно събитие на нашето съвремие ", добави той.

 Снимка: БТА

Президентът се спря и на интернационалната политическа обстановка, като съобщи, че " в това време експанзията на Русия по отношение на Украйна сподели нуждата от отстояване на правото над силата, а не на силата над правото ".

" Съвременният комплициран интернационален подтекст докара, че НАТО е по-важно от всеки път и се трансформира в гарантиращ фактор на сигурността ", заключи президентът. Той още веднъж повтори, че към момента продължава политическата рецесия у нас, почнала с митингите през лятото на 2020 година

" През лятото на 2020 година след нескончаем интервал на струпване на социална непоносимост към корупцията в ръководството, ограничение на свободата на медиите и ниско доверие в независимостта на правосъдната власт в София избухнаха митинги с искане за оставка на ръководещата коалиция ", сподели президентът.

Протестите продължиха повече от два месеца и показаха волята на българското общество да отстоява демокрацията и върховенството на правото като свои полезности, уточни президентът.

 Снимка: БТА

Гости на форума са министри от Сърбия и Черна гора, както и краткотрайно изпълняващата длъжността дипломат на Съединени американски щати в България Андриа Брулет-Родригез. Форумът се организира в границите на самодейностите, включени в Годината на деяние, оповестена от президента на Съединени американски щати Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за народна власт през декември 2021 година, показват от прессекретариата на президента.

Правосъдният министър Крум Зарков напомни, че конференцията е " самобитна кулминационна точка на напъните на българското държавно управление да извърши със наличие годината на дейности в границите на втория Съвет на върха - световна самодейност, инициирана от президента на Съединени американски щати ".

" И в която България одобри значимата роля да води работна група по тематиката за противопоставяне на корупцията като фактор, който визира националната сигурност, суверенитета и стабилността на района. Нито една народна власт не е ваксинирана от корупцията ", уточни Зарков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР