България най-вероятно ще отложи кандидатстването за чакалнята на еврозоната -

...
България най-вероятно ще отложи кандидатстването за чакалнята на еврозоната -
Коментари Харесай

България отлага заявката за еврото до една година

България най-вероятно ще отсрочи кандидатстването за чакалнята на еврозоната - ERM2, до една година, а не както бе декларирал финансовият министър Владислав Горанов, до края на юни 2018 година Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов по време на среща, проведена от водача на европейските социалисти Сергей Станишев и от евродепутата от Европейската национална партия Ева Майдел.

Целта на срещата бе да показва народен консенсус за кандидатстване в еврозоната. Такава позиция показаха ГЕРБ, Българска социалистическа партия, показана от Драгомир Стойнев, и Йордан Цонев от името на Движение за права и свободи.

Борисов изясни, че европейските институции не обичат да им бъдат поставяни съответни периоди. По негова информация е по-добре България да изчака с подаването на поръчката за чакалнята до една година, с цел да има позитивен резултат.

До месец Европейската комисия щяла да показа на страната пътна карта за кандидатстването. По думите на Борисов главните договаряния сега били поради това, че Европейски Съюз упорства България първо да се причисли към Банковия съюз, а след това да влезе в ERM2, до момента в който българската позиция е, че първо би трябвало да влезем в чакалнята на еврозоната, а още на идващия ден щели да бъдат подадени документи за участие в Банковия съюз. Банковият съюз е обединен контролен механизъм, посредством който ЕЦБ управлява непосредствено трите най-големи банки в съответната страна.

Според Борисов страната е покрила четири от петте критерия за банкет в чакалнята на еврозоната, а петият бил " фиктивен ".

Министърът на финансите Владислав Горанов пък съобщи, че страната извършва всички критерии за влизане в ERM2 и в случай че получи отвод, това би посочило друго отнасяне на страните в Европейския съюз.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР