България Можела ли е НАП да опази изтеклите лични данни

...
България Можела ли е НАП да опази изтеклите лични данни
Коментари Харесай

Можела ли е НАП да опази изтеклите лични данни на над 6 млн. българи

България Можела ли е Национална агенция за приходите да опази изтеклите персонални данни на над 6 млн. българи Експертиза ще открива по кое време, от кое място и по какъв начин е осъществена хакерската офанзива  Василена Василева 10 февруари 2020, 12:30  Можела ли е Национална агенция за приходите да опази изтеклите персонални данни на над 6 млн. българи Източник: БГНЕС
офийският областен съд даде ход на делото по жалбата на Националната организация за приходите (НАП) против наказателно разпореждане на Комисия за отбрана на персоналните данни поради приключването на данните на милиони българи.

Национална агенция за приходите пусна приложение, с което да проверим какви наши данни са изтекли

Установиха редица пропуски в Национална агенция за приходите за персоналните данни

Тя ще би трябвало да откри дали Национална агенция за приходите е можела да предотврати случилото се , след което съдът ще реши дали да удостовери санкцията от 5.1 млн. лева, наложена на организацията от Комисията за отбрана на персоналните данни.

Според събраните доказателства по делото приключването на данни от Национална агенция за приходите засегна близо 6 млн. души , към 4 млн. живи хора, останалите – умряли. Наказателното разпореждане, с което комисията постанова глоба в размер на 5,1 млн. лв. беше обжалвано пред съда. Агенцията по приходите апелира това разпореждане в 31 пункта, включително и по отношение на обективност на наказващия орган.

Ново обвиняване за притежателя на "ТАД Груп "

Над 150 души с групов иск против Национална агенция за приходите след теча на данни

Днес съдията по делото одобри, че не може да бъде взето решение без експертни знания . След като експертизата бе назначена обаче делото се отсрочи за 11 май.

Дотогава ректорът на Техническия университет ще би трябвало да предложи експерт, което да изследва всички материали по наказателното дело за хакерската офанзива. Магистратите от своя страна подредиха за задачата Специализираната прокуратурата да даде цялостен достъп на специалиста.

Експертизата би трябвало да откри по кое време и от кое място е осъществен пробивът на системата на Национална агенция за приходите , по отношение на коя система тъкмо и по какъв метод е направено това.

Националната организация по приходите беше глобена, защото комисията одобри, че не е приложила подобаващи механически и организационни ограничения. По този метод се е стигнало до невиждания теч на данни - ЕГН-та, адреси, имейли и други.

От Национална агенция за приходите са безапелационни, че глоба не трябва да им бъде налагана . Според тях чиновниците в Агенцията нямат виновност, защото те не са виновни за хакерската офанзива и са защитили съответно системите си.

Обвинения в тероризъм за кибер офанзивата бяха повдигнати на притежателя на "Тад груп " Иван Тодоров, служителя във компанията Кристиян Бойков и комерсиалния шеф Георги Янков.

Иван Тодоров е в ареста от лятото на 2019 година. Останалите обвинени бяха пуснати на независимост под парична гаранция от по 20 000 лева

През месец януари спецсъдът за още веднъж отхвърли да пусне Иван Тодоров от ареста.

Началото на делото против глобата се забави, тъй като трима съдии се водиха с аргумента, че и техните персонални данни са изтекли и по този начин безпристрастността им била сложена под въпрос.

Преди седмица ръководещите усилиха заплатата на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова с 500 лева със задна дата. Така месечното ѝ заплащане доближава размер от 5500 лева

Вдигнаха заплатата на шефката на Национална агенция за приходите до 5500 лева

Името на Димитрова се завъртя в медийното пространство след изказването, което направи след случая с кибер офанзивата. А точно - че решението да не прекъсне своята отпуска било тежко.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР