България може много. Може да се възползва много от еврофондовете

...
България може много. Може да се възползва много от еврофондовете
Коментари Харесай

Диагноза: България може много да спечели от еврофондове, но има корупция

България може доста. Може да се възползва доста от еврофондовете за възобновяване след пандемията. Но има проблеми с корупцията. Болезнена диагноза, която се чу за следващ път по време на конгрес, проведен от авторитетното издание The Economist.
България има невисок държавен дълг, отношението на дълг към Брутният вътрешен продукт е едно от най-ниските измежду развитите стопански системи и даже на световно равнище, разяснява Колин Елис от Moody`s Investors Service. Има и институционни задължения, които поддържат кредитния ѝ профил - валутният ръб и проекта за влизане в еврозоната. Така поети от управляващите задължения дават някаква сигурност на вложителите за посоката, в която страната ще се движи, сподели той. Елис напомни още, че през есента Moody`s увеличи кредитния рейтинг на страната на фона на по-ниски оценки за доста други страни след началото на пандемията, пишат от “Дневник”.

ФрогНюз напомня, че новината за повишението на кредитния рейтинг през лятото бе сграбчена като топъл самун от страна на ръководещите. Има обаче към момента едно огромно “Но”. И то бе повторено и през днешния ден - институционалните проблеми, свързани с върховенството на закона и корупцията. Ония мъчителни констатации, които участват в редица отчети. Проблеми, обрисувани през миналата година в резолюция, призната в Европарламента и предхождащият я отчет за върховенството на закона на Европейската комисия.

Корупция. Това е огромният ни проблем. Индексът “Трансперънси интернешънъл” още веднъж ни сложи първи по корупция в Европейски Съюз. Но пък Деница Сачева тържествено към този момент няколко пъти уточни, че не било допустимо страната ни да регистрира такива резултати, в случай че корупцията била толкоз необятно публикувана, колкото се твърди.

" Трябва ви фундаментално усъвършенстване в качеството на работата на изпълнителните институции - битката с корупцията, възстановяване на ефикасността на публичните разноски. (...) За това не ви трябват наложително пари, само че от наша позиция е доста значимо. Погледнем ли страни, оценени малко по-високо от България, тази разлика във връзка с действието на ръководството е доста важна”, уточни Елис.

Йоханес Любкинг, консултант в Recovery & Resilience Taskforce (RECOVER) на EC, напомни, че целите на този фонд са възобновяване да е стабилно и зелено. Страните членки би трябвало да отделят най-малко 37% от разноските си за зелен преход и най-малко 20% за дигитален преход.

България има да изиграе доста характерна роля: тя е стопанската система в Европейски Съюз, която отделя най-интензивно въглероден двуокис и поради това зеленият преход е наложителен и сериозно значим за просперитета ѝ, уточни още Любкинг. Вторият приоритет е парите да се употребяват за рекомендациите, направени от Европейския учебен срок.

Жизненоважно е амбициозните проекти да бъдат съпроводени от също толкоз амбициозни промени в основни сфери ": декарбонизация, обществена сфера, възстановяване на бизнес атмосферата и ръководството на публичната администрация, сподели той.

България е една от страните, чиято стопанска система не се е свила доста и евентуално ще се възвърне относително бързо, само че въпросът е дали възобновяване ще е стабилно, означи и Фабрицио Зарконе, управител за България, Чехия и Словакия в World Bank Group.

Има ли запаси? Да. Фискалните политики са експанзивни, а те оказват помощ на страните да задействат отбрана на най-уязвимите и да усилят вложенията. Ще има и европейски вложения, уточни той.

Но сериозният миг е потенциалът за асимилиране на тези запаси - т.е., би трябвало да се работи за усилване на ръководството и възстановяване на институционните политики, уточни Зарконе.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР