България може да влезе в еврозоната три години след постъпването

...
България може да влезе в еврозоната три години след постъпването
Коментари Харесай

България може да приеме еврото три години след постъпване в чакалнята, смята зам.- председател на ЕК

България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в така наречен чакалня - механизма ЕРМ II, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута, финансовата непоклатимост, финансовите услуги и финансовите пазари. Веднъж влезнала в чакалнята, страната би трябвало да остане там най-малко две години и да дава отговор на условията от Маастрихт, преди да се причисли към еврозоната, добави той.

Миналата седмица България съобщи публично пред Еврогрупата желанията си за присъединение към ERM II и Банковия съюз.

След двете години на изчакване се прави оценка на готовността и практическа подготовка. Обикновено най-малко три години изминават сред влизането в чакалнята и постъпването в еврозоната, разясни Домбровскис.

Имало е случаи, в които някои страни, да вземем за пример Литва и Латвия, са чакали съвсем десетилетие. Зависи от осъществяването на условията от Маастрихт.

" Засега България ги извършва всичките и в случай че това не се промени, в случай че продължи подобряването на фискалните и макроикономическите политики, има метод да се придвижи към еврото доста по-бързо, три години след влизането в чакалнята ", съобщи заместник-председателят на Европейска комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР