България може да стане свидетел на много рядко явление -

...
България може да стане свидетел на много рядко явление -
Коментари Харесай

Очаква се много рядко явление в България

България може да стане очевидец на доста рядко събитие - снежна стихия с гръмотевици.

През последните години се усилва броя на гръмотевичните стихии през зимата.

Те наподобяват на естествена стихия, получават се от възходящото придвижване на влажния въздух - композиция от мокър въздух и по-висок студен, който провокира светкавици и гръмотевици. Именно затова снежните гръмотевици са редки - защото приземните температури при снеговалеж не са високи, а ниски. Учените откриват, че появяването на снежни гръмотевици води и до по-тежки снежинки.

Валежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Не са изключени и виелици

Очертаваща се класическа зимна конюнктура предвиждат световните модели за края на идната седмица, оповестяват синоптиците от .

Според последните разбори на Американския световен модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под въздействие на преминаваш през България средиземноморски циклони, в интервала сред 25- 27 ноември ще се сътвори забележителна валежна конюнктура от дъжд и сняг.

Около обяд в петък от запад на изток облачността да се усилва и в Западна и Северозападна България ще стартират нови валежи от дъжд. Максималните температури в петък към момента ще са високи и ще доближават до 10-13, в СЗ България и много по-топло в Източна - до 15-17°С.

Синоптичната конюнктура денем в събота и през нощта против неделя в цялата страна ще се утежнява. Валежите ще са съпроводени от мощни пориви на вятъра, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици. Не се чакат ураганни пориви на вятъра!

Времето в събота и неделя:

През деня в събота, под въздействие на преминаващ средиземноморски циклон, синоптичната конюнктура у нас ще се усложни. Започналите валежи над Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг. Сняг ще завали и в планинските региони, като там се чака и навявания. Възможни са и затваряния на планинските доходи.

В ниското също ще се образува снежна завивка, която в Северозападна България тук-там ще надмине 10см. В Северозападния Предбалкан - до 25-30 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е сред 5-10см.

Не е изключено, при прекосяването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици Южна и Източна България.

Meteo Balkans моли водачите да карат деликатно и със съобразена скорост, като съблюдават нужната отдалеченост и да не подхващат рискови изпреварвания.

В неделя над Източна България до обяд към момента ще преваля сняг, само че ще се задържи прохладно. Привечер облачността над Западна България ще понижава до ясно време и вятъра ще отслабне.

Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен проект и е допустимо да претърпят промени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР