България може да спаси живота на 3600 души на Балканите

...
България може да спаси живота на 3600 души на Балканите
Коментари Харесай

Каква е здравната цена на замърсяването от ТЕЦ-ове?

България може да избави живота на 3600 души на Балканите и да спести 10 милиарда евро разноски за опазване на здравето, в случай че се освободи от зависимостта си от въглищната енергетика през идващото десетилетие.

Това се твърди в разбор на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA) – самостоятелна интернационална научно-изследователска организация, изработен по искане на „ Грийнпийс “ – България.

Проучването пресмята вредите в бъдеще време и демонстрира какъв брой смъртни случая, болести и стопански разноски могат да бъдат предотвратени при три разнообразни сюжета.

Преди 6 години е направено първото оценяване на здравните разноски от въглищната енергетика в цяла Европа, разяснява Десислава Микова от Грийнпийс България.

" Ако продължим да не водим логичен диалог за бъдещето и същински смислена промяна, през 2035 година ще сме още веднъж на същото място. Здравната цена не е включена в цената на силата, а я заплаща цялото общество “, разяснява Микова.

За интервала 2016 – 2020 година тя възлиза на близо 12 милиарда евро, съгласно предходен разбор на CREA. Смъртните случаи и другите нелетални болести костват на страната приблизително 742 млн. евро всяка година. Това са 0,9% от Брутният вътрешен продукт на България.

Сумата е сравнима с бюджета за защита на страната – 1,3 милиарда евро или 1,5% от Брутният вътрешен продукт за 2022 година, се споделя още в проучването.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР