България може да помогне на Молдова в бежанската криза, заяви

...
България може да помогне на Молдова в бежанската криза, заяви
Коментари Харесай

Министър Генчовска: България може да помогне на Молдова в бежанската криза


България може да помогне на Молдова в бежанската рецесия, съобщи министърът на външните работи по време на общ брифинг с молдовския си сътрудник Николае Попеску в Кишинев. Тя добави още, че страната изпитва най-голямото натоварване от войната в Украйна.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2051
Министър Генчовска акцентира, че тази рецесия ще продължи и насочи предложение България, Румъния и Молдова да създадат взаимни пунктове на молдовско-румънската граница. Целта на екипите там  е да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България.

 

След срещата стана ясно, че министърът на външните работи на Молдова е сложил въпроса за нуждата от спомагателни рейсове, които да обезпечат напредването на бягащите от войната в посока България. Предложението ще бъде разисквано в Министерския съвет, увери министър Генчовска.

Тя още един път съобщи поддръжката на България за европейската вероятност на Украйна, както и за  желанието на Молдова и Грузия за присъединение към европейските структури.

По отношение на въоръжената експанзия на Русия против Украйна, България още веднъж удостоверява своята непоколебима поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на страната в границите на нейните интернационално приети граници, в това число в нейните териториални води, съобщи още министър Генчовска.



Министърът на външните работи през днешния ден е на посещаване в Молдова, дружно със заместник-министър Велислава Петрова. Те ще посетят град Тараклия на 200 км. южно от Кишинев, където има българска общественост. На връщане българските жители, поискали да изоставен Молдова, ще бъдат евакуирани с държавния аероплан. Около 80 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи към този момент са изведени от Молдова.

Молдова одобри над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР