България може да получи първите количества природен газ от Азербайджан

...
България може да получи първите количества природен газ от Азербайджан
Коментари Харесай

Азербайджан готова да ни доставя газ от 2020 година

България може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 година. Това оповестиха представители на консорциума Шах Дениз на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

От своя страна тя е уведомила работната делегация, че работата по плана за създаване на интерконектора Гърция-България върви интензивно в последните месеци. " Мога да препотвърдя поддръжката от страна на държавното управление към междусистемната газова връзка. Това е главен приоритет, залегнал в управническата ни стратегия. За трета поредна година държавното управление залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро “, показала още  министър Петкова. „ Ай Си Джи Би “ към този момент е бенефициент и по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, което ни дава опция да използваме в допълнение финансиране в размер на 39 млн. евро по плана, допълнила тя.

В момента и трите публични поръчки по плана за създаване на интерконектора Гърция-България са в ход – за избор на снабдител на тръби, за планиране и строителство и за избор на инженер-консултант. „ Амбицирани сме всички действия да се извършват според графика “, акцентира министър Петкова. По думите й се планува през 2020 година междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в употреба.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР