България може да направи първата крачка към присъединяването си към

...
България може да направи първата крачка към присъединяването си към
Коментари Харесай

България може да направи първата стъпка към Еврозоната догодина

България може да направи първата крачка към присъединението си към Еврозоната още през идната година. Това счита основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.

" Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната следващата година ", разяснява тя в ефира на bTV.

" Политическото решение може да бъде взето доста бързо и чакат, че то ще бъде взето бързо, тъй като стопанската система на Европа е в положително положение, европейците поддържат еврото повече, в сравнение с годато и да е в неговата история - 64% от европейците споделят: " Еврото е добре за нас ". Това значи, че публичната среда в България и Европа е положителна ", добавя тя.

По нейните думи след пристъпването към чакалнята нормално минават три години преди действителното присъединение към валутния съюз. Според Георгиева този интервал е подобаващ за вземането на решения, които да създадат стопанската система по-стабилна.

Според оценката на шефа на Световната банка бюджетът на страната е " доста постоянен ". Тя добавя, че дефицитът е под надзор години наред, а вложенията в дълготрайни планове следва да се усилят.

" Ние българите можем да влезем в Еврозоната - с нашата фискална дисциплинираност, с това по какъв начин се отнасяме с инфлацията, с това какъв брой положителни са балансите в нашата стопанска система ", показва Кристалина Георгиева.

" Българие се развива доста добре. Да си напомним, че през 1990 година ставахме в 4 часа сутринта, с цел да се редим на опашки за мляко - това към този момент го няма. Тогава приходът на българина беше 1400 $, в този момент е близо 8000 $. Разбира се, имаме още доста работа за извършване, само че би трябвало да се гордеем с това, което сме постигнали ", приключва тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР