България може да направи много голям скок в своето развитие,

...
България може да направи много голям скок в своето развитие,
Коментари Харесай

Христо Иванов: България може да направи много голям скок в развитието си

България може да направи доста огромен скок в своето развиване, да го създадем дружно, тъй като страната ни го заслужава.

Така ръководителят на парламентарната група на “Демократична България ” Христо Иванов приключи речта си при откриването на 48-ото Народно заседание. Той прикани сътрудниците си парламентаристи да бъдат по-амбициозни, само че съобщи изрично, че Демократична България няма да прави взаимни отстъпки с огромните национални цели и с посоката на развиване на страната.

Според Иванов в този парламент, въпреки и мъчно, може да се образува държавно управление. “То ще би трябвало да се образува с компромис, само че не може да бъде ръководство на компромиса, да бъде безгръбначно и без упоритост. България се нуждае от ръководство с висока упоритост ”, сподели съпредседателят на Демократична България.

Сигурност, правда и напредък – това са условията на “Демократична България ” не просто за поддръжка на ръководство, а за решение на проблемите в дълбочина, съобщи Иванов. И посочи три фундаментални рецесии, пред които е изправена България, и от превъзмогването на които зависи и решаването на комплицирания политически ребус. 

На първо място той уточни голямата геополитическа спазъм, в която се намира света. Острата й фаза е почнала с експанзията на Путин против Украйна, само че това не е двустранен въпрос, а най-острата част от прекосяването към нова ера на остро опълчване на интернационалната сцена. “Това не е просто завземане на територия на прилежаща страна, а опит за пренаписване на разпоредбите на действие на интернационалната система, на смяна на архитектурата интернационалния ред ”, сподели Иванов и акцентира, че България не може да си затваря очите за тази война и тази нова ера. “Като кажем, че сме за мир – като че ли той идва, а като повторим това три пъти – той ще кондензира като роса. Замитането на войната под килима, и да се твърди, че България може да остане Северна Корея на Балканите в някаква индиферентност, е заблуда, това не е въпрос дали си войнолюбец или не ”, репликира позициите на някои леви и русофилски обединения Христо Иванов. 

Той е безапелационен, че България би трябвало да сложи в центъра на своята политика личната си сигурност. И че тя може да бъде обезпечена единствено с дейното ни участие в НАТО и Европейски Съюз. Където би трябвало да преследваме своя интерес, само че и да сме виновни по отношение на съдружниците си, а не да водим някаква политика на неутралитет и да се надяваме конвулсията да ни отмине.

Втората рецесия, по думите на съпредседателя на Демократична България, е вътрешно-политическата рецесия, при която след голяма вълна на всеобщи митинги месеци наред и при четвърти парламент за 18 месеца България не може да образува устойчиво ръководство. На път сме да отидем на нови избори, а имаме служебно ръководство, което се трансформира от изключение в предписание, предизвести Иванов. И подсети, че членовете на доста институции са с просрочени мандати. 

Според водача на парламентарната група на Демократична България партиите не могат да образуват държавно управление не просто от незрялост и безнаказаност – фундаменталната причина е казусът с корупцията. И че в случай че се стигне до ръководещо болшинство, първо жителите би трябвало да бъдат уверени, че е реализиран сговор, който не е непоследователен, а е на здрава основа. “Без диалог за корупцията България в никакъв случай не може да се възстановява. Политическата обстановка ще се възстановява единствено с  самостоятелен съд и неутрална прокуратура. Гражданите няма да ни разрешат сговор без да решим този проблем ”, сподели Христо Иванов.

На трето място той сложи икономическите провокации, които са разследване и от съветската експанзия, и от корупцията, и от политическата неустойчивост. 

Христо Иванов напомни, че още преди избори Демократична България е сложила три условия за поддръжка при диалозите за съставяне на държавно управление.

Първо, за обезпечаване сигурността и защитата на страната е нужна бърза рационализация на българската войска, ясно вдишване на отговорност в НАТО и даване на военна помощ за Украйна. Засилването на българските отбранителни качества обаче няма да се опълчва на обществените ограничения. Необходими са ограничения за ограничение на опциите за съветско въздействие, което следва от разрухата на институциите и корупцията. “Нашата накърнимост за външни въздействия е тъй като в България има систематична корупция ”, сподели Иванов. Към тази група ограничения той добави и обезпечаването на енергийната ни самостоятелност, само че акцентира, че това не може да е за сметка на зеления преход, тъй като той е инструментът за модернизацията на енергетиката.

Втората група ограничения на Демократична България като безусловно изискване за поддръжка за ръководство е промяната на прокуратурата и на Висшия правосъден съвет.

По третата група ограничения – не инфлационна икономическа политика и политика на напредък, Христо Иванов акцентира, че Демократична България ще упорства за уравновесен бюджет. При поддръжката за фамилиите и бизнеса би трябвало да подсигуряваме напредък и прекосяване към производства с по-висока добавена стойност, би трябвало да осигурим  повече вложения, сподели Христо Иванов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР