България може да изгуби родната къща на Димитър Талев в

...
България може да изгуби родната къща на Димитър Талев в
Коментари Харесай

Собственичката на родната къща на Димитър Талев в Прилеп зове България да я купи -

България може да изгуби родната къща на Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония.

От години притежателят ѝ моли страната ни да я купи, само че от българска страна не следва реакция. След гибелта му нейна собственичка е вдовицата му - стара и болна жена, която не може да я поддържа. Сега тя още веднъж насочва зов към страната ни.

На 1 септември - деня, в който се навършиха 124 години от рождението на писателя и създател на „ Железният светилник “, „ Преспанските камбани “, „ Илинден “ и „ Гласовете ви слушам “ БГНЕС разгласява изявление със Снежана Аческа, която моли българските политици да запазят родната къща на Талев, като я купи и трансформира в културен дом на България. Жената я предлага на страната ни против 100 хиляди евро.

" Най-голямото ми предпочитание е къщата на Димитър Талев да стане българска, да стане културен дом на България. Не мога да схвана за какво България спи. Може и плоча да слагат, само че България би трябвало да бъде страна. Да се прояви в светлината на същинска страна и да се преклони пред делото на Димитър Талев. Нека той се върне там, откъдето е тръгнал. Той е излязъл от тази къща и от Прилеп – дано се върне назад. И неговият дух да бъде спокоен ", споделя Аческа.

Тя споделя, че брачният партньор ѝ си е отишъл печален заради нехайството на България към къщата на Талев.

" Къде е България? Защо спи?! Не мога да схвана за какво България спи. От години го дублирам: " Сумата за една страна е смешна и да не се погрижи страната да събере най-малко 100 000 евро за къща с 10 стаи, която може да се трансформира и в хотел ". Създадена беше фондация „ Димитър Талев “, само че отново нищо не беше направено. Хората не дават пари. Смятам, че това е срамотия. Да има България културен дом в центъра на Прилеп е огромна работа - споделя Аческа. - Очаквам българската страна да пристигна и да си я купи. Да им предам ключовете, до момента в който съм жива. Мъжът ми умря печален и ми сподели: " Живей, с цел да осъществиш това, което си си наумила ". Ето, към момента съм жива, скоро ще навърша 72 години, и апелирам българската страна да форсира този развой, тъй като не знам по кое време ще си отида. Тази страна ми изгони и децата – и трите са в чужбина, а аз останах сама. Поне да довърша това, което започнах преди 20 години. Започнах със Стефан Данаилов и Първанов и до момента няма нищо. "



Снежана Аческа, фотография: БГНЕС

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР