България може да има по-малко евродепутати в следващия Европейски парламент.

...
България може да има по-малко евродепутати в следващия Европейски парламент.
Коментари Харесай

Петър Витанов: България може да има по-малко депутати в следващия Европейски парламент заради демографската криза

България може да има по-малко евродепутати в идващия Европейски парламент. Причината е демографската рецесия в страната и резултатите от последното броене. В момента в Екологичен потенциал има 17 български депутати. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов пред финалистите в самодейността Програма за учебни заведения – посланици на Европейския парламент, които се събраха през днешния ден в София. Витанов добави, че българските социалисти вземат участие съществено в дебата и упорстват това да не се случва. В момента тематиката е обект на полемика в Комисията AFCO, която гласоподава проектодоклад в понеделник в Страсбург.

Изборите за Екологичен потенциал са планувани за 6-9 юни 2024 година, като редица страни членки имат правни и административни отговорности, които им пречат да вършат промени в броя на местата по-малко от една година преди изборите.

„ От опита ми като български политик показах минусите такива съществени промени да се вършат година преди избори. Имаме горчив опит от сходни практики, които години наред опорочават българския избирателен развой “, сподели Витанов.

На масата са два разновидността. Първият е Европейският парламент да е със 705 места и да бъде направено преразпределение, при което 3 държави-членки да имат нарастване на местата (Испания получава 2 места; Холандия и Ирландия - по 1 място) и 4 държави-членки губят места (България, Литва, Румъния и Унгария губят по 1 място) въз основа на измененията в популацията.

Вторият вид е да има 716 места, като се прибавят 11 места, с цел да се отрази повишаването на популацията в държавите-членки: Испания и Нидерландия, които да получат 2 спомагателни места; Дания, Ирландия, Латвия, Австрия, Словения, Словакия и Финландия по 1 в допълнение място и нито една държава-членка да не губи място.

„ Важно е България да не губи нито един народен представител, тъй като всеки българин в европейските институции е значим за взимането на общите европейски решения и въздействието на страната ни при взимането на общите решения “, добави Витанов.

По време на полемиката с младежките посланици той отговаряше на въпроси за Зелената договорка и изкуствения разсъдък. Учениците демонстрираха необикновен интерес по тематиката за изкуствения разсъдък, който навлиза все по-сериозно в живота ми.

„ Смятам, че главната опасност даже не е за работните места, а за правата и свободите ни. Като европейски законодатели би трябвало да следим да не бъдат нарушени точно те “, разяснява Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР