България може да е най-слабото звено в Европа, предвид зависимостта

...
България може да е най-слабото звено в Европа, предвид зависимостта
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Съгласие да плащаме газа в рубли ще навреди на енергийната сигурност на Евросъюза

България може да е най-слабото звено в Европа, поради зависимостта си от съветския газ, само че едно единодушие да заплащаме за синьото гориво в рубли, както разпореждат от Кремъл, би било казус, който би навредил на енергийната сигурност на целия Евросъюз, като разреши на Путин да заобиколи глобите.

За това предизвести пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията. Според него е допустимо съветското управление да употребява неплащане с рубли като предлог за прекъсване на газовите доставки за Европа.

В изявление за „ Събота 150 “ Владимиров дефинира обещаните от Съединени американски щати спомагателни 15 милиарда кубически метра газ за Европа през тази година като „ капка в морето “ поради проектите на Европейски Съюз да ореже фрапантно потреблението на природен газ от Русия.
Алтернатива на съветското синьо гориво е втечненият газ от терминала в Ревитуса, а в скоро бъдеще и от Александруполис. За да се възползва от него на търпими цени, София следва да потърси съдействие с Гърция и други съседи за обща покупка, изясни специалистът от ЦИД.

Ако продължим да купуваме газ от Русия след приключването на настоящия контракт в края на тази година, българското държавно управление ще би трябвало да подсигурява бистрота на покупко-продажбите, предизвести Владимиров.

„ Когато има геополитически рецесии, е значимо търговците на природен газ да имат отговорност за сигурността на доставките. Това, което виждаме сега е, че под натиска на високите цени търговците нямаха финансовата опция да запълнят в точния момент газохранилищата си, това провокира шока в цените на тези есен и зима. Този потрес ще се повтори идната есен, в случай че няма сходна запълняемост. Това е незабавна мярка, която е нужна, с цел да успокои цената на природния газ и като каскада - цената на тока в Европа “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР