България може би има поне един гражданин, който е заложник

...
България може би има поне един гражданин, който е заложник
Коментари Харесай

Посланикът ни в Израел за информацията за българка сред заложниците на „Хамас“

България може би има най-малко един жител, който е пленник на   “Хамас ” , съобщи през вчерашния ден изданието The Wall Street Journal. Премиерът Николай Денков съобщи след съвещание на Съвета по сигурност, че няма доказана информация за български пленник в Газа. 

''Обади се на майка си преди да я отведат'', споделил чиновник

В ефира на bTV тази заран тази тематика и настоящата конюнктура в Израел разяснява посланикът ни в Тел Авив Славена Гергова:

Има ли отвлечена българка от „ Хамас “?

– Ние сме в непрестанен контакт с израелските управляващи. В понеделник публично бяха известени фамилиите на 199 души, че околните им са отвлечени, за тях има има публично удостоверение. Сред доказаните няма български жители . Ако има нова информация, би трябвало да я разберем от израелските управляващи.

Какво може да се предприеме, в случай че се окаже, че има похитен българин?

– Оперативен щаб в Израел се занимава с отвлечените, има специфичен координатор за този щаб, който е бригаден военачалник от запаса, има действен щаб, в който вземат участие и други страни, за които се откри, че има техни отвлечени жители, настрана в България и през вчерашния ден е имало съвещание на съвета по сигурност – има механизми, които да бъдат употребявани при нужда.

Този път не беше „ Хамас “, а беше „ Ислямски джихад “, разгласи стоматологът

Колко са българите в Ивицата Газа?

– Както сподели и министър председателят Николай Денков, не може да сме сигурни, че имаме контакт с всички българи в Ивицата Газа . Има 30 души, с които сме в непрекъснат контакт. Търси се опция взаимно с Израел и Египет при отваряне на пункта Рафа тези българи и техните фамилии да бъдат позволени в Египет.

90-годишната Фаузия Шахин си напомня една тъмна глава от предишното, която е надълбоко втъкана в съзнанието на палестинците

Друго дипломатическо посланичество контактува с тези българи, само че препредадено обстановката там е доста тежка, това е ясно. Но обстановката е извънредно тежка и в Израел освен поради ракетите, само че и поради варварския метод, по който са избити десетки цивилни, измежду които деца и дами.

–  Има ли още български жители, които желаят да се завърнат в България и чакат полет?

– Непрекъснато има жители, които декларират, че желаят да се приберат в България с полет, проведен от българската страна. Същевременно е доста значимо да са знае, че и ние, и Външното министерство разгласяват на страниците си осведомяваме за полети до най-близките европейски столици, до които има постоянни полети

За страдание нашите сънародници не желаят да употребяват тези полети. Това, несъмнено, е тяхно право. Българската страна, както неведнъж беше доказано и от министър-председателя и от министъра на външните работи, има подготвеност да изпрати аероплан при нужда. Дотогава съветваме жителите, които в действителност желаят да изоставен Израел, да се възползват от съществуващите благоприятни условия. Ние се опитваме да помогне като всекидневно осведомяваме какви са те.

Всичко за спора в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: 

Следете всички събития в този онлайн репортаж
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР