България констатира първа аномалията със зърното, но гласът й не

...
България констатира първа аномалията със зърното, но гласът й не
Коментари Харесай

Министър Гечев: България констатира първа аномалията със зърното, но гласът й не беше чут

България установи първа аномалията със зърното, само че гласът й не беше чут. Това съобщи от парламентарната естрада по време на чуване служебният министър на земеделието Явор Гечев във връзка със зърнената договорка, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

" Още на 2 септември 2022 година уведомих Европейска комисия за разстройства с на пазара на слънчоглед, където е най-голямата особеност в България. Тогава алармирах Комисията, че европейските коридори за взаимност не работят по този начин, както би трябвало, а се основават по-големи аномалии ", съобщи министър Гечев. 

" Аномалията в България е много сериозна. Българската страна направи еднократна възбрана във връзка с всички 24 култури и подготвени артикули, тъй като ние анализирахме, че имаме проблем с няколко от тях. Първата е слънчогледът, в която 50% от слънчогледа, който е влезнал в Европа, е влезнал в България - някъде към 1млн. звук за предходната година ", сподели той.

Министър Гечев изясни, че няма проблем във връзка с вноса на пшеница. Той обаче съобщи, че има аномалии във връзка с сухото мляко и меда. 

" Констатирали сме, че имаме удвояване на вноса на изсъхнало мляко и мед.  Българската страна, в договарянията с Европейска комисия, настоя тези два продукта, като съм задължен да кажа, че изкупната цена на млякото се срина с близо 30%. Държавата наложи и доста сериозен второстепенен надзор на фитосанитарните условия. Това се отнася освен за Украйна, само че и за агнешкото месо, което се внася от РСМ. Превозните средства се задържат, до момента в който не излязат пробите ", изясни министърът.

Гечев сподели още, че с вчерашните забрани, въведни от Европейска комисия, възбраната за вноса на пщеница, царевица, слънчоглед и рапица, което е с деяние до 5 юни, като има след периода, тя ще продължи в действието на новия правилник. Той посочи, че страната ни още получи допълнителни 10 млн. евро във втория пакет от помощи за потърпевшите от украинския импорт.

" Вчера Европейска комисия вкара забрани, които се отнасят за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата. Тя ще важи до 5 юни, тъй като от този момент стартира действието на новия правилник. Уверението на Европейска комисия е, че възбраната ще продължи да важи отсега нататък. Ще бъдат включени и нови артикули, сред които са меда и сухото мляко. Вчера дойде информация, че във втория пакет, от 100 млн. евро, България ще вземе още към 10 млн. евро ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР