България като страна домакин полага усилия да създаде необходимите условия

...
България като страна домакин полага усилия да създаде необходимите условия
Коментари Харесай

Адм. Ефтимов: На България й се налага непрекъснато да надгражда отбранителните си способности

„ България като страна хазаин поставя старания да сътвори нужните условия за провеждането на ефикасна взаимна подготовка на формированията от Българската войска и силите, предоставени от нашите съдружници. Страната ни интензивно взе участие в осъществяването на ограниченията на НАТО за нараснала зоркост и способства за усилване на възпиращия и отбранителния капацитет на съюза в отговор на войната в Украйна “.

 

Това съобщи през днешния ден, 26 септември, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов след извършените демонстрации на учението „ Noble Blueprint -2023 “ на полигон „ Ново село “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

 

Адмирал Ефтимов означи, че като страна от Югоизточния фланг на Алианса наоколо до военната зона, на България се постанова непрестанно да надгражда националните си отбранителни качества, да поддържа взаимоотношение със съюзните сили и да бъде оперативно съвместима с тях.

 

„ Единствено по този метод и дружно ще можем съответно да посрещнем заканите пред националната и групова сигурност “, безапелационен бе началникът на защитата. 

 

Началникът на защитата приветства у нас командира на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч.

 

Началникът на защитата благодари за сполучливото образуване и осъществяване на учението „ Noble Blueprint - 2023 “ на командирите на Съвместното командване на силите, Военновъздушните сили и Сухопътните войски генерал-майор Валери Цолов, генерал-майор Димитър Петров и генерал-майор Деян Дешков, на командира на бойната група у нас с рамкова страна Италия полковник Микеланджело Дженки, както и на всички командири и военнослужещи от Албания, България, Гърция, Италия, Северна Македония, Съединени американски щати и Черна гора.  

 

„ Днес наблюдавахме проява на разнообразни типове сухопътни и военновъздушни, бойни и спомагателни качества от формирования на многонационалната бойна група. Показано бе единството и решимостта за въздържане и защита в Черноморския район и готовността им за групов отговор “, означи той. Адмирал Ефтимов акцентира, че учения като това демонстрират, че с напъните на съдружниците реализираме нужната подготвеност и надграждаме взаимния си защитителен капацитет.    

 

„ НАТО е Алианс на 31 страни, обединени в името на груповата защита. Нашият ангажимент да пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО подсигурява сигурността и способства за просперитета на народите от съюза. Мирът и стабилността на нациите в НАТО са непокътнати, с помощта на непрекъснатата зоркост в взаимните ни старания за подсилване на съдействието и на качествата ни да се пазиме като един “, съобщи адмирал Стюарт Мънч. 

 

Командирът на Съвместното командване на силите на Алианса в Неапол акцентира, че учението „ Noble Blueprint -2023 “ подкрепя постигането на по-добра визия за типовете качества, които съдружниците биха дали за една отбранителна интервенция. „ Познаването на терена и на самите нас ще ни разреши да участваме гладко в взаимна интервенция “, безапелационен бе адмирал Мънч. Той означи, че учението включва огромно многообразие от качества, с цел да показва потенциала на съдружниците за отбрана в няколко разнообразни домейна.

 

Допълни, че показаните през днешния ден безпилотни летателни апарати ще бъдат от значително значение за информираността на Алианса за маневрите на възможни противникови формирования.

 

„ Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол си взаимодействаше със страната хазаин и с всеки един от участниците, с цел да обезпечи сполучливото осъществяване на учението. България и доста от съдружниците, участващи в днешните действия, се намират на Югоизточния фланг на Алианса, който е много покрай войната в Украйна. В това време на рискове и закани се изисква твърда ръка и увереност. Ние опазваме мира, с помощта на нашата групова мощност “, заключи адмирал Мънч.  

 

Целта на учението „ Noble Blueprint - 2023 “ е да приготви войските на НАТО за осъществяване на цялостния набор от военни интервенции в отговор на рецесии. Това дава опция на командирите на оперативно и тактическо равнище да реализират всеобхватно схващане на процедурите на НАТО и да бъдат по-добре готови за дейности в границите на груповата защита.

 

Днес участниците в „ Noble Blueprint - 2023 “ от състава на многонационалната бойна група демонстрираха качества за дейности в взаимна настъпателна интервенция. В трите етапи на учението участваха близо 220 военнослужещи от състава на механизиран взвод, снайперски екип, инженерен взвод, артилерийско поделение, артилерийски минохвъргачен взвод, две механизирани роти и формирование за противовъздушна защита с общо 53 бойни и логистични машини, в това число безпилотни летателни апарати. Беше осъществена и здравна евакуация на потърпевш военнослужещ с потреблението на кола за спешна помощ и хеликоптер Black Hawk. 

 

На неподвижен показ след демонстрациите бяха показани мостри на въоръжение и техника на военните формирования от състава на многонационалната бойна група.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР