България като част от усилията в рамките на ЕС за

...
България като част от усилията в рамките на ЕС за
Коментари Харесай

МС: България участва в изготвянето и подкрепя съвместното изявление и позиция от името на ЕС27 по Иран

България като част от напъните в границите на Европейски Съюз за деескалация, взе участие в правенето и поддържа взаимното изказване и позиция от името на ЕС27 по Иран, декларират от Министерския съвет на страните си във Фейсбук.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви през днешния ден, че е свикал за вторник, 16 април, видеоконферентна изключителна среща на външните министри от Европейския съюз по отношение на офанзивата, осъществена от Иран против Израел, съобщи Франс прес. В обществената мрежа " Екс " Борел заяви също, че е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, пред който е декларирал, че Европейски Съюз " осъжда най-остро " ударите по Израел и е призовал Иран да не взе участие в " по-нататъшна ескалация ".

" В тази извънредно напрегната районна обстановка нова ескалация не би била в безстопанствен интерес. Приканваме всички заинтригувани страни да проявят оптималната въздържаност ", акцентира Борел в изказване от името на 27-те страни от Европейски Съюз.

" Европейски Съюз осъжда най-категорично иранските набези с дронове и ракети против Израел. Това е невиждана ескалация и опасност за районната сигурност ", съобщи още Борел и акцентира, че Европейски Съюз " още веднъж удостоверява уговорката си към сигурността на Израел ".

Заради обстановката в Близкия изток рано тази сутрин служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно заседание с присъединяване на служебните министри на защитата Атанас Запрянов и на превоза и известията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на защитата Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност. Няма непосредствена опасност за националната сигурност на България, е докладвано на служебния министър председател.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР