България изтегли посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и спира

...
България изтегли посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и спира
Коментари Харесай

България изтегля посланика ни от Северна Македония

България изтегли посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и стопира всички междудържавни планове със Северна Македония.
Причината е притеснителната обстановка по повод правата на българите там и ескалацията на прояви и закононарушения от ненавист през последните месеци.
Страната ни ще върне Ангелов назад в Скопие едвам когато види действителен прогрес в битката на съседката ни против езика на омразата и бъдат арестувани както извършителите на нападенията против български клубове, по този начин и против Християн Пендиков, стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред публицисти.

„ Това е знак на твърдо отношение, че по този начин не може да продължава “, изясни министърът.
Посланик Ангелов получи разпореждане да се прибере назад в България за съвещания и бе изслушан от външната комисия в Народното събрание.
След това той и външният министър дадоха изказване пред медиите.

„ Няма да оставим ползите на българските жители в Република Северна Македония или на лицата с българско съзнание да бъдат незащитени “, съобщи служебният министър на външните работи.

„ Ще предприемем решителни стъпки в границите на всички интернационалните организации в двустранен разговор и в границите на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, която Република Северна Македония сега ръководи “, добави Милков.
„ Нещата не могат да не престават по този начин, както бяха, това не е продуктивният метод. Трябва да се разбере ясно, че нещата са изменени.
Ще преразгледаме редица съставни елементи и детайли на нашето двустранно съдействие с тази наша прилежаща страна “, сподели още министърът на външните работи.

Той добави, че Християн Пендиков получава закани по интернет, до момента в който лежи в болничното заведение. Това съгласно Милков приказва за цялостна безотговорност на хората, които изпращат тези закани, че те няма да бъдат разпознати въобще.
„ Декларации имаме доста, само че бихме желали да забележим санкции на хора, които са направили закононарушения от ненавист, желаеме да забележим действителни дейности.
Нали всички си спомняме оня случай с подпалвача, който получи условна присъда, а след това пееше на митингите там и стана народен воин “, сподели още пред публицистите Николай Милков.
„ България може да стопира някои планове междуправителствени, в случай че те не изпълнят нашите условия.
Господин Ангелов остава в България за съвещания, до момента в който забележим признаци на някаква смяна и опция той да се върне назад. Ако не забележим, ще остане колкото е належащо “, добави външният ни министър.

„ Основният проблем е, че радикалното говорене не беше осъдено. И това сътвори една отрицателна атмосфера, която докара до нападението над Христиан.
Ние сме доста учудени от разнопорядковото говорене на институциите в РСМ.
Не може прокуратурата в Охрид да образува дело за нахлуване, провокирано от ненавист, не може външният министър Буяр Османи да пристигна в София и да приказва с Христиан и да приказва за нахлуване от ненавист и през вчерашния ден вечерта заместник-министърът на локалното самоуправление да се появява по малкия екран и да приказва, че Христиан бил атакуван, тъй като имал конфликт на наркодилъри и това било незаконна активност “, уточни посланикът на България в РСМ Ангел Ангелов.
Посланикът отхвърли изказванията в РСМ, че Християн Пендиков е съден за разпространение на опиати и съобщи, че има документ, че българинът не е съден.
Според Ангелов главният проблем е, че радикалното говорене не е било осъдено. „ Това сътвори отрицателна атмосфера, което докара до нападението над Християн Пендиков “, счита посланикът.
България също по този начин чака от Европейски Съюз да изрази взаимност поради нападението над Христиан Пендиков, стана ясно след визитата на външния ни министър в Брюксел.
„ Северна Македония може с десетилетия да не стартира договаряния, в случай че не извърши поетите от нея задължения “, уточни Милков и добави, че има ескалация на напрежението в РСМ във връзка с хората, които са с българско съзнание. Министърът посочи, че българите би трябвало да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, с цел да може съседката ни да стартира договаряния за влизане в Европейски Съюз, добавя Българска телеграфна агенция. „ Има закононарушения от ненавист, които се санкционират с минимални санкции или изобщо не се санкционират, което толерира атмосферата на безотговорност и на процедура подтиква такива прояви “, счита министърът.

Правителството в Скопие гласоподава ограничения за сигурност за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари, само че не стана ясно дали е признат забранителен лист с българи, които да не бъдат позволени на територията на страната, както прикани преди дни президентът Стево Пендаровски.

Очаква се българи, проведени с рейсове да се опитат да се придвижат към Скопие, където да положат цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата „ Свети Спас “.

Късно нощес държавното управление в РСМ взе ограничения за сигурност във връзка с обезпечаването на публичния ред и сигурността на това събитие, само че не излиза наяве дали забранителния лист е гласуван. Самият вътрешен министър на югозападната ни съседка не даде безапелационна изясненост дали българи ще бъдат спирани на границата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР