България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни

...
България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни
Коментари Харесай

България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах

България показва дълбока угриженост от избухналите военни конфликти в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви. Това се показва в публична позиция на Външно министерство.

Призоваваме двете страни за неотложно преустановяване на огъня и обновяване на разговора под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели.

Напрежението сред Азербайджан и Армения се изостри на 12 юли, когато Баку съобщи, че арменската войска обстрелва с артилерия азерски позиции. От Ереван споделиха, че повода за ескалацията са опитите за атака от страна на съперника. От 17 юли ситуацията в конфликтните зони е спокойна, само че съвсем всеки ден има известия за пукотевица по границата и линията на прикосновение в Нагорни Карабах.

Конфликтът сред двете прилежащи страни стартира през февруари 1988 година, когато населяваната най-вече от арменци Накорнокарабахска самостоятелна област разгласи, че излиза от състава на Азербайджанската ССР. След война в интервала 1992-1994 година Баку изгуби надзор върху Нагорни Карабах и седем прилежащи региона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР