България изпраща в последния му път патриарх Неофит, който почина

...
България изпраща в последния му път патриарх Неофит, който почина
Коментари Харесай

При строги мерки за сигурност: България изпраща патриарх Неофит

България изпраща в последния му път патриарх Неофит, който умря късно в сряда. Днес са опелото и погребението на патриарха, който бе и софийски митрополит. Днес е и вторият ден на народен печал в негова памет.

В 9:30 в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще бъде отслужена заупокойна света литургия.

В катедралата в петък поклонението пред патриарха продължи близо 13 часа, като се извиха дълги опашки от миряни, които желаеха да отдадат последна респект пред него. 

От 11:30 през днешния ден ще бъде отслужено и опелото, което би трябвало да бъде водено от вселенския митрополит Вартоломей, дружно с представителите на поместните православни църкви и архиереите на БПЦ. След което тленните остатъци ще бъдат пренесени с литийно шествие до храма " Св. Неделя ". 

От 8 часа са отворени и пропускателните пунктове за жители. Те ще могат да влязат от два пункта - на улиците " 11 август " и " 15 ноември ". Хората ще бъдат пропускани след инспекция за сигурност.

От 8:30 до 15:00 ч. се вкарва възбрана за потребление на дронове в централната зона на столицата с радиус 1500 м и височина 1000 м.

" Всички скърбим, това е огромна загуба ". Това съобщи посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова, която дойде в храм-паметника „ Свети Александър Невски “, с цел да отдаде респект на починалия българския патриарх Неофит, съобщи БГНЕС.

„ Патриарх Неофит беше същински духовник! Голям другар на Русия. Нашата черква скърби дружно с българите и българския народ “, съобщи дипломат Митрофанова.

Тя уточни, че патриархът на Русия и цяла Москва Кирил няма да може да участва на погребението на Патриарх Неофит . „ Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Ще участва представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той към този момент е тук “, заяви Митрофанова.

Руският дипломат дефинира като голяма провокация наличието на украинския нравствен водач Епифайни. „ Това не е просто напрежение, а голяма провокация и по отношение на Българската черква в това число. Това е провокация, тъй като тази черква не е приета от Българската ", уточни тя.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР