„България изпълнява критериите за членство в Еврозоната и има желание

...
„България изпълнява критериите за членство в Еврозоната и има желание
Коментари Харесай

Станишев настоява за национален план за влизането ни в Еврозоната

„ България извършва критериите за участие в Еврозоната и има предпочитание да започва този развой. Първата крачка е влизането в предверието - ERM II. През 2007 година имахме поддръжката на всички държави-членки на Европейски Съюз, както и на Европейска комисия и на ЕЦБ. Но поради инфлацията и насъбрания недостиг по настоящата сметка в следствие от огромните задгранични вложения тогава се отсрочи решението за присъединение на страната ни. Днес обстановката е друга. България е подготвена, а изказването на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер даде нова динамичност на процеса. Време е в разговора сред ЕЦБ и Българска народна банка по-активно да се включи и държавното управление, а страната да се сплоти към народен проект за приемането ни в Еврозоната. "

Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев след след срещата си с шефа на Европейската централна банка Марио Драги.

Драги е уверил Станишев, че през днешния ден обстановката в действителност е друга. България би се включила към Еврозоната и към един на процедура построен Банков съюз. Затова ЕЦБ желае да е изцяло уверена в готовността на страната, както и в стабилността на банковата система. „ Гледаме положително на желанието на България за присъединение към предверието на Еврозоната. ", безапелационен е шефът на Европейската централна банка.

„ На срещата показах благодарността си за политиката на банката, която послужи като котва на стабилността в последните турбулетни години. Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигациите на страните със усложнения на процедура избави тях и жителите им от доста по-сериозни проблеми и рецесии. Тази политика е в основата на излизането на страните от рецесията и прекосяването им към стопански напредък. Надявам тя да продължи и отсега нататък. ", разяснява президентът на ПЕС.

„ Сега, когато Еврозоната е със междинен растеж от 2.5%, би трябвало да се създадат идващите крачки: да се укрепи Банковият съюз, както и бюджетите на Европейски Съюз и на Еврозоната. А неналичието на вложения да се адресира с съответна капиталова тактика, която да води до конвергенция на стопанските системи на страните членки. ПЕС ще се бори за мощен обществен дирек в Еврозоната. През последните 4-5 години има близо 7 млн. нови работни места, само че би трябвало да създадем всичко допустимо те да бъдат с положително възнаграждение, а не да водят беднотия след себе си. Днес в Европейски Съюз към момента има доста хора, които работят, само че все пак едвам свързват двата края и даже живеят под линията на бедността. ПЕС упорства минималното възнаграждение на труда да бъде над линията на бедността за всяка страна членка на Европейски Съюз, т.е. над 60% от междинното възнаграждение в съответната страна ", безапелационен бе Станишев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР