България изпадна от групата на най-високо развитите държави в света

...
България изпадна от групата на най-високо развитите държави в света
Коментари Харесай

България изпадна от групата на най-високо развитите държави в света според класация на Индекса на човешкото развитие на ООН. Румъния - нагоре с 15 места

България изпадна от групата на най-високо развитите страни в света съгласно оповестената в четвъртък ранглиста на Индекса на човешкото развиване на Организация на обединените нации.
 
Слизайки с четири места надолу България е към този момент изпреварена от страни като Сърбия, Черна гора и Грузия, и е единствената страна от Европейски Съюз, която не намира място измежду най-високо развитите страни в света.

Индексът на човешкото развиване на Организация на обединените нации, който се наблюдава от 1990 година, с цел да се измерят и други характерности на благосъстоянието, с изключение на икономическият напредък, взема поради фактори като дълготрайност на живота, достъпа до обучение и персоналните доходиу като измерител на качеството на живот.
 
Според тазгодишната ранглиста, която показва обстановката през 2021 година, България е на 68 място в света и втора в групата на " високо развити страни ", която е водена от Албания. България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна (77), Северна Македония (78), Китай (79), Бразилия (89) и други

Данните, които Организация на обединените нации регистрира в класацията за България са дълготрайност на живота при раждане от 71.8 година, 13.8 година, прекарани приблизително в обучение и междинен персонален приход от 23 071 $ годишно.

За съпоставяне Швейцария, която тази година изпреварва Норвегия и е първа в Индекса на човешкото развиване, предстоящата дълготрайност на живота е 84 години, времето, прекарано в образование е приблизително 16.5 година, а междинният приход - 66 хиляди $.

В другия завършек на скалата е Южен Судан, където междинната дълготрайност на живота е 55 година, хората прекарват приблизително единствено 5.5 година в учебно заведение и печелят 768 $ на година.

В съпоставяне с страните, от които е заобиколена, България има доста по-висок годишен приход на глава от население (изпреварващата я Албания е с 14.131 долара), само че продължителността на живота и времето, прекарано в учебно заведение и университет, я дърпат надолу.

Румъния, с която България се съпоставя в предходни ранглисти, към този момент е с 15 места напред и заемайки 53-място в подреждането със 74.2 година междинна дълготрайност на живота, 14.2 година в учебно заведение и персонален приход от 30 027 $ годишно. Румъния е последна по развиване измежду страните от Европейски Съюз, изпреварена от Словакия (45) и Унгария (46).

Освен Швейцария, на върха на Индекса на човешкото развиване са още Норвегия (първа през 2020 г.) и Исландия, а във водещата десятка има още пет европейски страни - Дания (6), Швеция (7), Ирландия (8), Германия (9) и Нидерландия (10).

Трите най-слабо развити страни в света са Нигерия, Чад и Южен Судан.

От българските съседи най-високо се прави оценка благосъстоянието на гърците, които са 33-и в света с дълготрайност на живота 80.1 година, време, прекарано за обучение - 20 година и междинен годишен приход от 29 002 $. Турция е на 48 място, Румъния на 53-то, Сърбия на 63-то и единствената изпреварена от България - Северна Македония е на 10 места обратно - на 78 място.
 
Пандемията и другите рецесии, с които човечеството се сблъска през последните години са изтрили десетилетия прогрес във връзка с продължителността на живота, образованието и икономическия разцвет, се споделя в отчета на Организация на обединените нации.
 
Проучването регистрира, че в девет от 10 страни качеството на живота е спаднало по показателя на човешкото развиване на Организация на обединените нации.
Като съществени аргументи за забавянето и връщането на човешкото развиване Организация на обединените нации показва пандемията от COVID-19, войната в Украйна и въздействието на климатичните промени.
 
Неуспехите в множеството от 191 страни, включени в показателя, изключително във връзка с продължителността на живота, върнаха равнищата на развиване до тези, следени през 2016 година, обръщайки 30-годишна наклонност на прогрес, заключават специалистите на Организация на обединените нации. В Съединени американски щати да вземем за пример предстоящата дълготрайност на живота е спаднала с повече от две години по отношение на 2019 година
 
През годините, откогато беше въведен показателят, доста страни се сблъскаха с рецесии и се плъзнаха обратно, само че световната наклонност непрекъснато се движеше нагоре. Миналата година беше първият път, когато показателят се намали като цяло, а резултатите от тази година затвърдиха тази низходяща наклонност.
 
Въздействието обаче е неравномерно. Две трети от богатите страни съумяха да се възстановят през предходната година, до момента в който множеството други продължиха да означават спад, написа Би Би Си.
 
Тазгодишният показател се основава на данни от 2021 година " Но вероятностите за 2022 година са мрачни ", споделя Ахим Щайнер, един от неговите създатели, който показва, че повече от 80 страни са изправени пред проблеми с изплащането на националния си дълг.
" Виждаме дълбоки разстройства, чийто край ще се разиграе след няколко години ", споделя той пред Би Би Си.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР